You are here

Ο αντίκτυπος κορωνοϊού στον τζίρο υπηρεσιών

01/12/2020 08:50

Σημαντικό αντίκτυπο στον τζίρο του τομέα υπηρεσιών έχει η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του.

Στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία αποτυπώνουν τις μεγάλες επιπτώσεις κυρίως σε ότι αφορά τον τουριστικό τομέα με μεγάλη μείωση στον κλάδο των ταξιδιωτικών πρακτόρων αλλά και των ξενοδοχείων.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών κατά το πρώτο εννέαμηνο του 2020, που περιλαμβάνει και την περίοδο κατά την οποία ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στην Κύπρο τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρουσίασε μειώσεις στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης (-58,1%), στον κλάδο ταξιδιωτικών πρακτόρων (-85,5%) και παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών (-42,5%).

Στα ξενοδοχεία η μείωση του τζίρου φθάνει το 80,3% ενώ στα εστιατόρια το 36,9%.

Ο τομέας της διαφήμισης που δέχεται μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια, καταγράφει μείωση 20,2% το εννεάμηνο του 2020.

Μείωση σημειώνεται επίσης στους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς (-10,4%), στις υπηρεσίες απασχόλησης (-11,7%), στην παροχή προστασίας (-13%) και στους συμβούλους διαχείρισης (-12,8%).

Αντίθετα, μεγάλη αύξηση 20,5% καταγράφεται στον τζίρο των εκδόσεων ενώ αυξημένος κατά 2,8% είναι και ο τζίρος του τομέα ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Της Γεωργίας Χαννή