You are here

Ο Αυξεντίου τράβηξε το χάλι κάτω από τα πόδια των προαλειφομένων μνηστήρων - Ποια τα πιθανά σενάρια μέχρι τον Απρίλιο του 2002

25/06/2001 09:06
Οι δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Απρίλιο του 2002, οπόταν εκπνέει και ο διορισμός του, ήταν αρκετές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια εκείνων που άρχισαν να προαλείφουν εαυτούς για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, ο κ. Αυξεντίου δεν έχει κατασταλάξει ακόμη σε οριστικές αποφάσεις, αφού όπως ο ίδιος λέγει, θα τιμήσει το διορισμό του ως διοικητής, μέχρι και την τελευταία ήμερα που λήγει η θητεία του. Όμως, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εάν του δοθεί παράταση ή αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει επαναδιορισμό του εάν θα τον αποδεχθεί ή όχι. Συνεπώς η πιθανότητα αυτή είναι στο τραπέζι και κύκλοι προσκείμενοι στον προεδρικό και στο κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο για επαναδιορισμό του κ. Αυξεντίου τον Απρίλιο του 2002.Υπέρ της παραμονής Αυξεντίου στην Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να τάσσεται εν μέρει και το ΔΗΚΟ, ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις του ΑΚΕΛ και του ΚΙΣΟΣ.

Συναφείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ενόψει της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα συνεπακόλουθα της πλήρους ελευθεροποίησης του νομισματοπιστωτικού μας συστήματος και με τις όλες συνέπειες που θα ακολουθήσουν ή θα προηγηθούν η παρουσία του Αυξέντη Αυξεντίου στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη. Οι ίδιες πληροφορίες μας τόνισαν ότι κομματικοί λόγοι ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέο σκηνικό στην όλη κατάσταση, καθώς, κάποιοι επιθυμούν από τώρα ένα σίγουρο "βόλεμα". Αυτό θα εξαρτηθεί ειδικότερα από τις κομματικές συμμαχίες που θα προσδιορισθούν σύντομα ενόψει προεδρικών εκλογών. Η εξέλιξη αυτή θα είναι καθοριστική για πάρά πολλά πολιτικοοικονομικά πράγματα. Μεταξύ αυτών και η πλήρωση της θέσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.