You are here

Ο Γ. Κληρίδης αποφασίζει σήμερα για το διοικητή της Κ.Τράπεζας

29/04/2002 11:00
Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια

Η Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως σήμερα να έχει νέο διοικητή. Αποκλειστικές πληροφορίες της SW αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πιθανόν σήμερα να προχωρήσει στο διορισμό του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν δημοσιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό διάφορα σενάρια σχετικά με τον αντικαταστάτη του Αυξέντη Αυξεντίου του οποίου η θητεία λήγει αύριο, η αλήθεια είναι ότι ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του Γλαύκου Κληρίδη. Ούτε και οι πιο στενοί του συνεργάτες δεν ξέρουν τις προθέσεις του προέδρου.

Η SW είχε αποκαλύψει πριν τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα στις 8.1.2002, ότι ο αντικαταστάτης του Αυξέντη Αυξεντίου θα είναι άτομο πέραν κομμάτων, άριστος γνώστης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οικονομολόγος. Μάλιστα η SW απεκάλυψε και δύο ονόματα ανθρώπων που κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα αυτά του καθηγητή του LONDON SCHOOLS OF ECONOMICS Φοίβο Πισσαρίδη και του ανώτερου διευθυντή στη Διεθνή Τράπεζα (World Bank) στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Σαρρή τα οποία ουδείς επίσημος μέχρι σήμερα δεν διέψευσε.

Ωστόσο, έντονα προβάλλεται εδώ και αρκετό καιρό το όνομα του υπουργού εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ενώ δεύτερο στη λίστα των φημολογιών είναι το όνομα του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο οποίος όμως διέψευσε τα της μετακίνησης του στην Κεντρική Τράπεζα.

Ένα όνομα για το οποίο δεν δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα είναι αυτό του Χάρη Αχνιώτη, ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος επίσης είναι στις σκέψεις του προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος, ένα σενάριο μερικώς απομακρυσμένο αλλά με κάποιες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί είναι να δοθεί παράταση της θητείας του Αυξέντη Αυξεντίου μέχρι που ο πρόεδρος να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις και να καταλήξει οριστικά για το νέο διοικητή.