You are here

ΟΕΒ: Ο δυναμισμός της οικονομίας περιόρισε τις επιπτώσεις

07/05/2003 14:44
Παρά τις αρνητικές συνέπειες, τόσο από την παγκόσμια οικονομική ύφεση όσο και από τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία, από τις διαδοχικές τα τελευταία χρόνια στρατιωτικές επιχειρήσεις (Ιράκ – Αφγανιστάν) λόγω των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου - η κυπριακή οικονομία «επέδειξε δυναμισμό και προσαρμοστικότητα με αποτέλεσμα οι συνολικές επιπτώσεις να είναι σχετικά περιορισμένες». Αυτό ανάφερε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Βύρωνας Κρανιδιώτης, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΟΕΒ στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΒ ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κατά το 2002, έφθασε στο 2% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με 4,1% το 2001, ακολουθώντας πορεία επιβράδυνσης. Σε αντίθεση, ο τομέας των Υπηρεσιών κατά το 2002 συνέχισε την αναπτυξιακή του πορεία, με την συνεισφορά του στο ΑΕΠ να φθάσει στο 75,6%, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών υπηρεσιών ανήλθε στο 82,8%, στα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Στον τομέα των Υπηρεσιών απασχολούντο το 70,8% του επικερδώς απασχολούμενου πληθυσμού.

Τέλος, αναφορικά με την ενταξιακή μας πορεία, είπε ο κ. Κρανιδιώτης, τόσο η ΕΕ όσο και οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν επισταμένα τις εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας, έχουν διαπιστώσει ότι η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που θα συναντήσει.