You are here

«Όχι» υπουργείου για αποζημίωση κουρεμένων εταιρειών

03/06/2019 13:51

Η επιτροπή οικονομικών συνεχίζει τη συζήτηση της πρότασης νόμου για συμπερίληψη εταιρειών στους δικαιούχους αποζημίωσης μέσω του ταμείου αλληλεγγύης που προορίζεται για την αποζημίωση κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων, παρά τις διαφωνίες που εκφράζει το υπουργείο οικονομικών.

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, τέθηκε επιστολή του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στην οποία σημειώνεται ότι προκύπτει το ενδεχόμενο η παραχώρηση αναπλήρωσης απωλειών προς νομικά πρόσωπα, να χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση, η οποία προϋποθέτει εξέταση και έγκριση από τον έφορο ελέγχου κρατικών ενισχύσεων και τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής, με ενδεχόμενο το όλο νομικό πλαίσιο να καταστεί ως μη συμβατό.

Προστίθεται ότι μέσω της πρότασης νόμου αυξάνεται σημαντικά το συνολικό ύψος της αναπλήρωσης, με συνεπακόλουθο την αύξηση των δαπανών του ταμείου ή αναπόφευκτα θα προκύψει δραστική μείωση της αναπλήρωσης προς φυσικά πρόσωπα.

Προχωρούν έτσι κι αλλιώς

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι η επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση ανεξάρτητα από τη διαφωνία του υπουργείου οικονομικών. «Το υπουργείο έχει την άποψή του, εμείς τη δική μας και προχωρούμε», είπε.

Πρόσθεσε πως οι εισηγητές της πρότασης νόμου (ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ) θα αναδιαμορφώσουν την πρόταση στη βάση των εισηγήσεων που έθεσε ενώπιον της επιτροπής πριν από μερικές εβδομάδες ο έφορος ελέγχου κρατικών ενισχύσεων και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, η πρόταση θα μορφοποιηθεί με τρόπο ώστε να επιτρέπεται στην αρμόδια επιτροπή του ταμείου αλληλεγγύης να αναπληρώνει απώλειες εταιρειών που θεωρούνται ιδιώτες πελάτες, είτε μετά από έγκριση του εφόρου κρατικών ενισχύσεων είτε μέσω σχεδίων de minimis.

Ο κ. Βότσης επεσήμανε ότι η πρόταση παρέχει δυνατότητα διαμόρφωσης σχεδίων για την αποζημίωση κουρεμένων νομικών προσώπων. Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε προϋπολογισμός αφορά τα εν λόγω σχέδια, θα περνά από τη βουλή.

Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί ρύθμιση ώστε εάν κάποιος δικαιωθεί σε δικαστική διαδικασία αναφορικά με το κούρεμα, το ποσό της αποζημίωσης να μην του καταβάλλεται από το ταμείο αλληλεγγύης.

Η πρόταση νόμου αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, με τον κ. Βότση να σημειώνει ότι στόχος είναι να προωθηθεί ενώπιον της ολομέλειας πριν την παύση των κοινοβουλευτικών εργασιών για το καλοκαίρι.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για θέατρο. Αναφερόμενος στην επιστολή του υπουργού σημείωσε ότι οι κυβερνώντες ενώ δεσμεύονται προεκλογικά, μετά τις εκλογές ανακαλύπτουν προβλήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους.

Της Μαρίας Χαμπή