You are here

Ομήρου: Η Κύπρος δεν είναι «πλυντήριο»

07/02/2013 08:49
Τεκμηριωμένες διαβεβαιώσεις προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Κύπρος δεν αποτελεί «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος και φορολογικό παράδεισο, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, με ομιλία του στην Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε αβάσιμες και άδικες τις κατηγορίες που παρουσιάζουν την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο και χώρα ξεπλύματος χρήματος, διευκρινίζοντας ότι, με βάση ευρωπαϊκούς και διεθνείς ελεγκτικούς οργανισμούς, η Κύπρος συμμορφώνεται πλήρως με όλες τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Η Κύπρος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί φορολογικός παράδεισος επειδή διαθέτει ένα από τα πιο ανταγωνιστικά εταιρικά φορολογικά καθεστώτα στην Ευρώπη, που εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ κατά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη και ισχύει και για την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, τόνισε.

Όσον αφορά τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, αυτές δεν ανήκουν σε φοροφυγάδες ολιγάρχες, αλλά αφορούν ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω της Κύπρου.

Συμπλήρωσε ότι ούτε και οι ξένες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο, κυριαρχούνται από τους Ρώσους, αλλά από μεγάλες χώρες της ΕΕ και της Αμερικής.

Από τις 80 περίπου ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στη Λεμεσό, 36 είναι γερμανικές και μόνο 3 είναι ρωσικές. Άλλο παράδειγμα είναι οι καναδικές ενεργειακές επενδύσεις στη Ρωσία μέσω της Κύπρου. Παρόμοιες επενδύσεις σε ακίνητα, μέσω Κύπρου, γίνονται από το Ισραήλ στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Επιπλέον, η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που επενδύει στη Ρωσία. Ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος εμφανίζεται ως η πρώτη χώρα σε επενδύσεις στη Ρωσία, έγκειται στο γεγονός ότι τα κεφάλαια που προέρχονται από τη Ρωσία αφορούν μερίσματα, ενώ εκείνα που μεταφέρονται από την Κύπρο, αφορούν επανεπενδύσεις στη ρωσική αγορά.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι αυτή υπήρξε αποτέλεσμα της αχαλίνωτης απληστίας και στρέβλωσης των κανόνων της αγοράς και είχε πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αρνητική πλευρά της παγκοσμιοποίησης αποκάλυψε ένα πάσχον οικονομικό σύστημα, που χρήζει μεταρρύθμισης για να διασφαλιστεί ότι η πραγματική οικονομία θα επικρατήσει έναντι της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, υπογράμμισε.

Η κρίση, υποστήριξε ο κ. Ομήρου, κατέδειξε την οικονομική αλληλεξάρτηση των κρατών-μελών, τη συνυπευθυνότητα τους και την ανάγκη για υποστήριξη των θεμελιωδών αρχών της Ένωσης, κυρίως της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη έναντι των κρατών, που δέχονται μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, πρέπει να μεταφραστεί σε γενναιόδωρες πολιτικές αποφάσεις που εκτείνονται από την αποσύνδεση του τραπεζικού χρέους από το δημόσιο χρέος και την έκδοση ευρωομολόγων, ως τη δικαιότερη κατανομή των δημοσιονομικών πόρων της Ένωσης.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος ήταν το πέμπτο κράτος - μέλος της Ευρωζώνης που υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, λόγω κυρίως της υπερβολικής έκθεσης του τραπεζικού της τομέα στα ελληνικά ομόλογα και σε ιδιωτικά δάνεια.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απομείωση του ελληνικού χρέους, επέφερε απώλειες της τάξης των €4,5 δισ. ή 25% του ΑΕΠ της Κύπρου, διευκρίνισε.

Εν αναμονή της απόφασης για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας και την έκβαση του αιτήματός της για διάσωση και ήδη στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών με την τρόικα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε διαδοχικά πακέτα μεταρρυθμίσεων. Ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2013-14 προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της τρόικας. Παρόλα αυτά, δεν δίδεται στην Κύπρο χρόνος για να αποδείξει ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Το μόνο που χρειάζεται η Κύπρος είναι να της επιτραπεί να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα, κατέληξε ο κ. Ομήρου.