You are here

Οπισθοχώρηση Χριστοδούλου - «Σιωπή» Τάκη Κληρίδη

20/05/2002 16:57
Για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανατρέποντας τις θέσεις που εξέφρασε ο ίδιος μόλις πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή, δηλώνοντας σήμερα ότι αποδέχεται τη θέση της κυβέρνησης για την ανάληψη της διαχείρισης του δημοσίου χρέους από ειδική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η «οπισθοχώρηση» Χριστοδούλου που έγινε υπό τον όρο, ότι η διαχείριση θα πρέπει να γίνει σε μεταβατική περίοδο 3 – 5 χρόνων, εκφράστηκε κατά την άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το οποίο αφορά την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας από οποιοσδήποτε πολιτικές επιδράσεις, σύμφωνα με το καταστατικό του ευρωπαϊκού συστήματος Ευρωπαϊκών Τραπεζών και της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, απέφυγε παρά και τα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, να σχολιάσει επί της ουσίας την νέα συμβιβαστική θέση Χριστοδούλου, αναφέροντας ότι οι διαφορές του υπουργείου με την Κεντρική Τράπεζα παραμένουν. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι για την επίλυση των διαφορών των δύο πλευρών επί του νομοσχεδίου, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι στη προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Τάκης Κληρίδης είχε αναφέρει ότι για την σύσταση και πλήρη λειτουργία της νέας υπηρεσίας που θα αναλάβει το δημόσιο χρέος, θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 12 – 18 μηνών.

Στο μεταξύ, η βουλευτής (ΔΗΣΥ) Μαρία Κυριακού, υποστήριξε ότι υπερεξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν και με το νέο προτεινόμενο καθεστώς και ζήτησε την συμπερίληψη ασφαλιστικών δικλείδων ούτως ώστε, όπως ανέφερε, η ΚΤ να μην δρα ανεξέλεγκτα και να υπάρχει η αναγκαία επίβλεψη όταν αυτό χρειάζεται.

«Συγκρίνοντας το κυπριακό νομοσχέδιο έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν εξουσίες οι οποίες δεν υπάρχουν στις Τράπεζες της Ευρώπης» είπε η κ. Κυριακού, σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρακτική περιορίζει την ανεξαρτησία της ΚΤ στο καθορισμό της νομισματικής πολιτικής και την σταθερότητα.

Απαντώντας στη βουλευτή του ΔΗΣΥ, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο ενοποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία, προσθέτοντας πως όταν η ΚΤ ασκεί την εποπτεία της στο τραπεζικό σύστημα, δεν ενεργεί εντελώς ανεξάρτητα, αλλά στη βάση του νόμου που ψηφίστηκε το 1977. Ο οποίος, παρατήρησε όταν ψηφίστηκε δεν είχε καμία σύνδεση με πλήρη ή μερική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη