You are here

Ορθολογισμό στις δαπάνες ζητά το ΥΠΟΙΚ

06/07/2022 07:32

Στη σκιά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για την ετοιμασία και υποβολή των προϋπολογισμών του 2023 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου (ΜΔΠ) 2023-2025, που απηύθυνε το υπουργείο Οικονομικών σε υπουργεία, υφυπουργεία και γενικότερα σε οντότητες της γενικής κυβέρνησης, καθώς και κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, αναφέρει σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία, ότι ο αντίκτυπος από τις επιπτώσεις στην Κύπρο και το κόστος από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, λόγω του ότι, η διάρκεια και έκταση των μέτρων δεν είναι καθορισμένη.

Προσθέτει ότι παρά την επιτυχή αντιμετώπιση των διαδοχικών κρίσεων, την ευελιξία που έχει επιδειχθεί και τη σημαντική πρόοδο, μέσα από τις πρόσφατες κρίσεις, έχει διαπιστωθεί ακόμη περισσότερο η ανάγκη για ολοκλήρωση των προσπαθειών του κράτους για σφαιρική αντιμετώπιση των προκλήσεων και των μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας, με στόχο την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της σε εξωτερικές κρίσεις και την ενίσχυση των δυνατοτήτων της για αειφόρο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ο κ. Παντελή σημειώνει ότι στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική η επίσπευση και ενίσχυση συντονισμένων προσπαθειών για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών σταθερότητας, ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της οικονομίας, στη βάση ενός νέου ολοκληρωμένου και μακροχρόνιου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

Όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνει ότι παρότι δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το 2022 λόγω των σημαντικών οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, εντούτοις τονίζει ότι η Κύπρος ξεκινά από ισχυρή θέση το 2022, αφού το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,5% το 2021.

«Η ανάπτυξη το 2022 θα υποστηριχθεί από την εγχώρια ζήτηση και θα ενισχυθεί από την υλοποίηση ενός σημαντικού αριθμού έργων επενδύσεων», προσθέτει και αναφέρει ότι μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν θετικές με την οικονομία να αναμένεται να καταγράψει σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παντελή αναφέρει ότι η συνολική εικόνα της αγοράς εργασίας αναμένεται να βελτιωθεί, με τις επενδύσεις και την κατανάλωση να αναμένεται να αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης, υποστηριζόμενοι πρόσθετα από την εξωτερική ζήτηση, ενώ παράλληλα ο τουρισμός από το 2024 αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 2019.

Σημειώνει ακόμα ότι στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον μετριασμό και την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, συνδράμει η χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Προσθέτει ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών που παρέχει το ΠΔΠ, μέσα από τις εθνικές κατανομές των επιμέρους Ταμείων και Χρηματοδοτικών Μηχανισμών, όσο και μέσα από τη συμμετοχή της Κύπρου στα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ, θα είναι καταλυτικής σημασίας στο πλαίσιο της αναπτυξιακής και μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία, αλλά και μετέπειτα.

Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που συνολικά στοχεύουν στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με τρόπο που να συνάδει με τους μακροπρόθεσμους στόχους για την κυπριακή οικονομία, όπως αυτοί τίθενται στη νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι είναι απαραίτητο όπως, ο στρατηγικός σχεδιασμός των κρατικών υπηρεσιών να συντονίζεται με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης.

Οι προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ετοιμασία και υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της κάθε οντότητας αφορούν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα στηριχθούν πρωτίστως μέσω του ΣΑΑ, λαμβάνοντας υπόψη, τα στενά και προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων και μεταρρυθμίσεων που έχουν περιληφθεί, αλλά και μέσω των άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων της κυβέρνησης που θα στηριχθούν από ευρωπαϊκούς, διεθνείς ή/ και εθνικούς πόρους.

Οι μεσοπρόθεσμες στρατηγικές κατευθύνσεις αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες που τίθενται για την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάσει των ειδικών Συστάσεων, με στόχο την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που εντοπίζονται από την ΕΕ για την Κύπρο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Παράλληλα, μέσω της διασύνδεσης πλέον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, οι εν λόγω συστάσεις λαμβάνονται υπόψη και στη διαμόρφωση των στόχων και προτεραιοτήτων του Προγράμματος Θάλεια, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη στήριξη των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2021- 2027.

Ζητά ρεαλισμό και ορθολογισμό στις εκτιμήσεις

Σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς του 2023, ο κ. Παντελή καλεί τα υπουργεία, υφυπουργεία και γενικότερα σε οντότητες της γενικής κυβέρνησης, καθώς και κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς να κατατεθούν έγκαιρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλαδή το αργότερο τρεις μήνες πριν από την έναρξή του οικονομικού έτους αναφοράς και αφού ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Ζητείται η υποβολή των προϋπολογισμών στο καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο μέχρι 15 Ιουλίου, η υποβολή στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι 16 Αυγούστου, η υποβολή στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι 20 Σεπτεμβρίου και η κατάθεση τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων το αργότερο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Ζητά ακόμη όπως οι εκτιμήσεις για τα έσοδα τους να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση, τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε οργανισμού, ενώ για τις δαπάνες να υπολογίζονται με ορθολογισμό και στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κάθε Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα προσωπικού, αναφέρει ότι αιτήματα θα εξετάζονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και στον προϋπολογισμό των οργανισμών θα περιλαμβάνονται όσα θέματα προσωπικού έχουν σταλεί και εξεταστεί θετικά από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού μέχρι τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Της Ελένης Χαραλάμπους