You are here

Π. Δημητριάδης: Ήταν ιδέα Αναστασιάδη τα χρυσά διαβατήρια

05/03/2021 06:33

Τα χρυσά διαβατήρια ήταν ιδέα του Νίκου Αναστασιάδη, ως δώρο σε πελάτες δικηγορικών γραφείων που έχασαν χρήματα στην Κύπρο για να κατευνάσει πνεύματα, ανέφερε χθες βράδυ ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και καθηγητής του Leicester Πανίκος Δημητριάδης.

Σε διαδικτυακή παρουσίαση του με τίτλο «Μισές αλήθειες από την κρίση του 2013» σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Σοσιαλιστική Έκφραση, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (ΚΕΠ) ήταν δώρο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για να στηρίξει την ελίτ που είχε υποστεί ζημιά από την κρίση του 2013, αφού ήταν άμεσα διαπλεκόμενη με τις τράπεζες.

«Οι χαλαρώσεις του ΚΕΠ έγιναν με στόχο να στηρίξει τους μεγάλους ντιβέλοπερς και οδήγησαν σε νέα φούσκα στα ακίνητα», τόνισε.

«Με άλλα λόγια τα χρυσά διαβατήρια είναι η μετάλλαξη, αν όχι και αναβάθμιση, του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς που οδήγησε στην κρίση του 2013 – το ξέπλυμα των υπαιτίων της κρίσης του 2013», υποστήριξε.

«Η χρήση του κρατικού μηχανισμού για ξέπλυμα εγκληματιών, δίνοντας τους νέα ταυτότητα και ευρωπαϊκό διαβατήριο, και το βάφτισμα τους ως επενδυτές, φάνταζε ως το τέλειο έγκλημα, όμως δεν λογάριασαν τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και την ΕΕ», είπε.

Η κρίση του 2013

Για την κρίση του 2013, ανέφερε ότι η Κύπρος χρειάσθηκε €10 δισ. για να καλύψει τις ζημιές του υπερμεγέθους τραπεζικού της συστήματος.

Για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ανέφερε ότι έφθανε το 140% του ΑΕΠ της Κύπρου και σημείωσε ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αυτόματα θα χρεοκοπούσε και η Κύπρος.

«Η επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα το 2011 ήταν ο λόγος που το κυπριακό κράτος δεν ήταν σε θέση να δανεισθεί από τις αγορές. Την περίοδο 2005-2011 οι τράπεζες δάνειζαν αλόγιστα, ενώ οι δύο μεγάλες τράπεζες ανέλαβαν υπέρμετρο ρίσκο αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Οι δύο μεγάλες τράπεζες έκαναν επίσης αλόγιστες επενδύσεις στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα η Uniastrum», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) την περίοδο 2004- 2 Μάη 2012 αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ανεπαρκής.

«Πίσω από τις τράπεζες κρύβονταν δικηγορικά γραφεία με πολιτικές πλάτες. Οι εισροές ξένου χρήματος ήταν πρωτοβουλία των μεγαλοδικηγόρων. Η διαπλοκή μεταξύ μεγαλοδικηγόρων, τραπεζών και πολιτικού συστήματος λειτούργησε ως πόλος έλξης Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) από τη Ρωσία, την Ουκρανία κ.α.», υποστήριξε ο πρώην διοικητής της ΚΤ. Πρόσθεσε ότι πίσω από τον αλόγιστο δανεισμό των τραπεζών ήταν οι μεγάλοι ντιβέλοπερς και οι πολιτικοί που τους στήριζαν.

«Στη Βουλή μεγαλοδικηγόροι και ντιβέλοπερς είχαν πλάτες – δεν ήθελαν να χαλάσει το πάρτι», είπε ο κ. Δημητριάδης.

«Η ΚΤ προσπάθησε να περιορίσει τις πιστώσεις αλλά έκανε όπισθεν μόλις βρήκε αντίσταση. Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου λογοδοτεί η ΚΤ, ουδέποτε πίεσαν το διοικητή για την επάρκεια της εποπτείας, τις συναλλαγματικές εισροές ή τα ΜΕΔ».

Απέρριψε επίσης το αφήγημα ότι η ΚΤ άφησε τη Λαϊκή στον αναπνευστήρα μέχρι να γίνουν εκλογές, εξηγώντας ότι ήταν απόφαση του Γιούρογκρουπ να περιμένει τις εκλογές ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει ιδιοκτησία του προγράμματος.

«Ο Αναστασιάδης δαιμονοποίησε τον ELA για να απαλλάξει τον εαυτό του από το «δεσμεύομαι», υποστήριξε ο κ. Δημητριάδης.

Το «πιστόλι στον κρόταφο», συνέχισε, ήταν η διακοπή του ELA από την ΕΚΤ.

«Το Νιόβρη του 2012 είχε μάλιστα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Χριστόφια προειδοποιώντας τον για τις συνέπειες που θα έχει για την οικονομία τυχόν άρνηση της ΕΚΤ να συνεχίσει τη ρευστοτική στήριξη των κυπριακών τραπεζών», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι η όλη δημόσια συζήτηση γύρω από τον ELA δημιούργησε αστάθεια και αβεβαιότητα και καθυστέρησε την ανάκαμψη της οικονομίας.

Για την Pimco, ανέφερε ότι όχι μόνο δεν φούσκωσε τις ζημιές των τραπεζών αλλά σε ένα βαθμό τις υποεκτίμησε.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η λύση διάσωσης με δημόσιο χρήμα κρίθηκε ως μη βιώσιμη από το ΔΝΤ στις αρχές του 2013.

«Ο Αναστασιάδης προτιμούσε το οριζόντιο καθολικό κούρεμα αντί την εξυγίανση της Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου, ώστε να προστατευθούν οι ξένοι πελάτες», υποστήριξε ο πρώην Διοικητής της ΚΤ.

«Η διάσωση με ίδια μέσα τελικά προστάτευσε το δημόσιο χρήμα και είναι ο κύριος λόγος του success story της κυβέρνησης Αναστασιάδη», ανέφερε.

«Η κρίση του 2013 ήταν αποτέλεσμα της διόγκωσης του τραπεζικού συστήματος, λόγω εισροών χρήματος ξένων ΠΕΠ πίσω από τις οποίες ήταν τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία με πολιτικές διασυνδέσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες κέλυφος που έστηναν για τους ΠΕΠ δημιουργούν εύλογες υποψίες ότι ο σκοπός τους ήταν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Το ξέπλυμα είναι έγκλημα το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συντήρηση της διαφθοράς και τη φτωχοποίηση των λαών.

«Η κρίση δεν ήταν δημοσιονομικής προέλευσης – δεν ήταν τα τσεκούθκια του Χριστόφια που την προκάλεσαν», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι η Κύπρος όφειλε να επικεντρωθεί σε τομείς που δημιουργούν βιώσιμη ανάπτυξη και ποιοτικές θέσεις εργασίας πχ εκπαίδευση, δημόσια υγεία, πράσινες τεχνολογίες, χειμερινό τουρισμό και καινοτομία.

«Οι μεγαλοδικηγόροι, οι ντιβέλοπερς και οι πολιτικοί που διαπλέκονται μαζί τους δεν έπρεπε να έχουν κανένα λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε.

Κατά τον κ. Δημητριάδη, «η άλωση των ΜΜΕ από μια μικρή ελίτ οδηγεί σε καταστροφική πορεία».

Είπε ακόμα ότι «η Κύπρος όφειλε να δείξει ότι έχει γυρίσει σελίδα από τα ξεπλύματα αντί να συνεχίζει να τα δικαιολογεί».

Διαφθορά

Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι πρέπει πλέον να εκθέτουμε τα παραπλανητικά αφηγήματα για το 2013 και να εξηγούμε τι πραγματικά έγινε και πως η διαφθορά συνδέεται με τα πρόσφατα σκάνδαλα.

Δεν πρέπει να δεχόμαστε «ότι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι μια ανώδυνη επιχειρηματική δραστηριότητα που το κάνουν όλες οι χώρες κλπ».

«Δεν ψηφίζουμε αυτούς που αρνούνται να αναγνωρίσουν τη διαπλοκή που οδήγησε στην κρίση του 2013», υπογράμμισε τασσόμενος υπέρ του «Name and shame» για τους διεφθαρμένους πολιτικούς.

Παράλληλα, είπε, πρέπει να «εκθέτουμε και μποϋκοτάρουμε τα «πιασμένα» ΜΜΕ» ενώ να συνεργαζόμαστε με τους θεσμούς της ΕΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις εναντίον της διαφθοράς, του ξεπλύματος, του αυταρχισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Επισυνάπτεται η ομιλία του Πανίκου Δημητριάδη.

Της Γεωργίας Χαννή