You are here

Παίρνει μπρος με €90 εκατ. η κυκλική οικονομία

27/07/2021 18:02

Το Σχέδιο Δράσης της Κύπρου για Μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία, συνολικού ύψους €90 εκ, παρουσίασαν στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου οι υπουργοί Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και Γεωργίας Κώστας Καδής καθώς και ο υφυπουργός Έρευνας Κυριάκος Κόκκινος.

Οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί  αφού ανέλυσαν στις παρουσιάσεις τους το αδιέξοδο του σημερινού γραμμικού μοντέλου οικονομίας, το οποίο καταχράται τους φυσικούς πόρους και παράγει απόβλητα συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή, τόνισαν τα οφέλη από την μετάβαση σε ένα πράσινο κυκλικό μοντέλο οικονομίας, το οποίο, πέραν του ότι συμβάλλει ενεργά στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εξυπηρετεί και τον στόχο για μηδενικές εκπομπές το 2050, όπως επεσήμαναν.

Στην ομιλία της η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στις προοπτικές των εφαρμογών της κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανία και στο επιχειρείν της Κύπρου, που όπως είπε διαφάνηκαν μέσα από μελέτη του Υπουργείου, στο πλαίσιο δράσεων της βιομηχανικής πολιτικής 2019-2030.  Σημείωσε ότι τα πορίσματα της μελέτης αξιοποιήθηκαν από τα τρία υπουργεία για την σύσταση του εθνικού σχεδίου δράσης.

Όσο αφορά τις καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, η υπουργός ανέφερε ότι δημιουργούνται ευκαιρίες  για μεταμόρφωση των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, ώστε να αποκτήσουν περισσότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο βιώσιμες σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι η κυκλική οικονομία θα δημιουργήσει και πολλές νέες θέσεις εργασίας και νέα καινοτόμα προϊόντα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο, έχει ξεκινήσει την ετοιμασία σχεδίων χορηγιών και ότι εντός του 2022 θα προκηρυχθεί σχέδιο κινήτρων ύψους €13 εκ., το οποίο θα δίνει την ευκαιρία στις βιομηχανίες να επενδύσουν σε έργα και πρακτικές που οδηγούν στην κυκλικότητα.

«Πληρώνω όσο πετώ» στα πλαίσια της κυκλικής οικονομία

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε στην παρουσίαση του ότι τα προγράμματα του σχεδίου που αφορούν το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εστιάζονται στην χωριστή συλλογή και διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων και περιλαμβάνουν και την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετώ».

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το 2021-2026 περιλαμβάνονται επίσης έργα όπως η κατασκευή κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία πράσινων γωνιών, η οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων και η επέκταση του δικτύου πράσινων σημείων.

Κόκκινος: Προτεραιότητα η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Σε χαιρετισμό του ο υφυπουργός ΕΚΨΠ ανέφερε ότι διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αποτελούν εθνική και ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια προτεραιότητα. Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και είπε ότι το 41% του προϋπολογισμού του θα διατεθεί για ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη, η μετατροπή της Ευρώπης σε πρώτη κυκλικά, κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία που θα βασίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες έχει καθοριστεί ως κύριος στρατηγικός προσανατολισμός για επενδύσεις σε Ε&Κ.

Ο κ. Κοκκινός είπε ακόμα ότι για την περίοδο 2021-2022,  €5,8 εκ., θα διατεθούν για να στηριχθούν έργα που προάγουν την επιστημονική έρευνα για το κλίμα και αναπτύσσουν λύσεις που μειώσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ανάμεσα τους και έργα για στήριξη της κυκλικής οικονομίας.

Της Ελένης Χαραλάμπους