You are here

Παράνομη η παράλληλη κυκλοφορία ευρώ

08/01/2002 18:08
Παράνομο θεωρεί ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, το ενδεχόμενο παράλληλης ή/ και ταυτόχρονης κυκλοφορίας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος – ευρώ – με την κυπριακή λίρα.

Αυτό ξεκαθάρισε ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα μπορεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη, δύο χρόνια μετά την ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, αποκάλυψε χθες ότι ήδη η Κύπρος έχει ζητήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τον τότε προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (σ.σ. υπουργό Οικονομικών του Βελγίου) «να σμικρυνθεί ο χρονικός περιορισμός των δύο χρόνων, για την Κύπρο, γιατί» όπως εξήγησε «πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να μπούμε στην ευρωζώνη σε μικρότερο διάστημα από των δύο χρόνων».

Ο κ. Ρολάνδης χαιρέτισε το ενδεχόμενο χρήσης του ευρώ στην τουριστική βιομηχανία, λέγοντας χαρακτηριστικά «γιατί όχι;», ενώ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι απαιτείται σε βάθος μελέτη του όλου θέματος πριν από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Σημειώνεται και πάλιν, ότι η θέση του υπουργού Οικονομικών επί του θέματος είναι ότι χρειάζεται πολλή μελέτη, πρώτιστα από την Κεντρική Τράπεζα, με την επισήμανση, ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν διάφοροι μέθοδοι με συναλλαγματικούς περιορισμούς».