You are here

Πελεκάνος: Σοβαρότητα και ορθολογισμός για οικονομία

02/06/2022 14:22

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας της να πολιτεύεται με σοβαρότητα και ορθολογισμό, δίνοντας λύσεις με στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και αυτή η οικονομική κρίση, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το ΔΝΤ με ανακοίνωση του της περασμένης Τετάρτης σημειώνει ότι η Κύπρος κατέγραψε μια ισχυρή ανάκαμψη πέρυσι λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, ενώ το ΑΕΠ επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο και η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω.

Σημειώνει, επίσης, τη μείωση του δημόσιου χρέους στο 104% το τέλος του 2021, ενώ σημειώνεται η υψηλή ρευστότητα του τραπεζικού τομέα και οι σταθεροί δείκτες κεφαλαίου, αλλά και η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προσθέτει ότι παρόλες τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες ανά το παγκόσμιο, όπως και η οικονομία της Κύπρου, ένεκα της αύξησης του πληθωρισμού, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, προβλέπεται ότι η Κύπρος θα σημειώσει για φέτος θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%, διατηρώντας τη σταθερά θετική πορεία που καταγράφεται όλα τα τελευταία χρονιά.

Το ΔΝΤ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι για να επιτύχει η χώρα μας θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2022, η προσπάθεια θα πρέπει να υποστηριχθεί από τις επενδυτικές δαπάνες που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο ΄Κύπρος - το Αύριο΄, το οποίο σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτιώνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Κάτι για το οποίο, υπογραμμίζει, θα χρειαστεί η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και κοινωνικών εταίρων.

Σύμφωνα με τον κ. Πελακάνο, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις και συστάσεις του ΔΝΤ, όπως είναι για παράδειγμα η ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων για την εφαρμογή της πράσινης ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της σχεδιαζόμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης. Ανάγκη, η οποία τοποθετήθηκε στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης κατά τον καταρτισμό του Εθνικού Σχεδίου ‘Κύπρος - Το Αύριο’.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας της να πολιτεύεται με σοβαρότητα και ορθολογισμό, δίνοντας λύσεις με στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση με την ίδια επιτυχία που αντιμετωπίστηκαν οι προηγούμενες κρίσεις του 2013 και της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη σταθερή πορεία της χώρας για να αποκομίσουμε πολιτικά κέρδη».