You are here

Περαιτέρω πτώση ΣΠΟΔ σε κλίμα αβεβαιότητας

13/10/2022 17:01

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, κατέγραψε ετήσια μείωση 4% το Σεπτέμβριο  του 2022 μετά από ετήσιες μειώσεις 2,9% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο του 2022 (με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, αρνητικός καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ το εξαιρετικά αβέβαιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, και οι επιπτώσεις του, αντανακλώνται στον ΣΠΟΔ Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, αξιοσημείωτη ετήσια πτώση, κατέγραψαν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο του 2022. Η αξιοσημείωτη πτώση του ΔΟΚ στην ευρωζώνη, αποδίδεται στην επιδείνωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και ιδιαίτερα αυτόν της κατανάλωσης, ενώ σημαντική πτώση της εμπιστοσύνης καταγράφει ο τομέας των υπηρεσιών για την Κύπρο.

Ταυτόχρονα, στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ, συμβάλλει και η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, η οποία κατέγραψε σημαντική ετήσια άνοδο το Σεπτέμβριο του 2022.

Ο αντίκτυπος του υψηλού ενεργειακού κόστους, αποτυπώνεται στον προσαρμοσμένο με βάση τη θερμοκρασία, όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος επιδεινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021, ενισχύοντας περαιτέρω την πτώση του ΣΠΟΔ.

Αντίθετα, η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης των υπόλοιπων συνιστωσών του ΣΠΟΔ το Σεπτέμβριο, συμβάλλει στην συγκράτηση της πτώσης του ΣΠΟΔ. Συγκεκριμένα, τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και ο όγκος λιανικών πωλήσεων και οι αφίξεις τουριστών, συμβάλλουν, εν μέρει, στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.