You are here

Πιστωτικές κάρτες: Αναστολή από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής

11/12/2002 14:59
Σε αναστολή της αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, προχωρούν από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής, οι Τράπεζες μέλη του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών: η Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα Λτδ, η Ελληνική Τράπεζα Λτδ, η Τράπεζα Κύπρου Λτδ, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ, η Arab Bank Plc και η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΣΤ, η οποία εξεδόθη ύστερα από πρωινή συνεδρία του Συνδέσμου, το μέτρο αυτό λαμβάνεται λόγω των απεργιακών μέτρων που εφαρμόζει η ΕΤΥΚ από τις 27 Νοεμβρίου στην εταιρεία JCC Payment Systems Ltd και η οποία επεξεργάζεται τις συναλλαγές όλων των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών των τραπεζών μελών του Συνδέσμου που εκδίδονται στην Κύπρο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, από την πιο πάνω διευθέτηση εξαιρούνται οι συναλλαγές που διεκπεραιώνονται από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜς) από τους πελάτες της κάθε εκδότριας τράπεζας. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι οι διευθετήσεις αυτές γίνονται για την προστασία των συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων μερών και ειδικά των κατόχων καρτών και εύχεται να τερματιστεί η διαφορά το συντομότερο δυνατό και να επανέλθει η ομαλότητα στις συναλλαγές διαμέσου των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται παράλληλα, ότι παρ’ όλες τις σοβαρές προσπάθειες του Συνδέσμου για τους κινδύνους που ενέχει η συνέχιση των απεργιακών μέτρων της ΕΤΥΚ και παρά την καλή διάθεση των τραπεζών να συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, «λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης, οι τράπεζες μέλη για λόγους πέραν των δυνάμεών τους είναι αναγκασμένες να αναστείλουν την αποδοχή των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σαν μέσου διενέργειας συναλλαγών από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής».

Λόγω των απεργιακών μέτρων συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων λιρών δεν έχουν διεκπεραιωθεί και ως συνέπειας αυτής της κατάστασης έχουν δημιουργηθεί τεράστιοι πιστωτικοί κίνδυνοι στις συναλλαγές διαμέσου των καρτών, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη