You are here

«Πλαστικές» εισροές £19,4 εκ. από κατεχόμενα

07/07/2005 16:31
Σε τουρκοκυπριακές πιστωτικές κάρτες χρεώθηκε το 3% των αγορών που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στις ελεύθερες περιοχές με «πλαστικό χρήμα». Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα για πρώτη φορά η εταιρεία πιστωτικών καρτών JCC καταδεικνύουν τα μεγέθη των δαπανών των τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές. Από τα £619 εκ. που δαπανήθηκαν τον τελευταίο χρόνο με πιστωτικές κάρτες στις ελεύθερες περιοχές, τα £19,3 εκ. χρεώθηκαν σε τουρκοκυπριακές ή τουρκικές κάρτες. Αντίθετα οι Ελληνοκύπριοι, δαπάνησαν μόνο £3.5 εκ. με πιστωτικές κάρτες στα κατεχόμενα.

Δαπάνες £80 εκ. στο εξωτερικό το πεντάμηνο

Η JCC έδωσε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα και στοιχεία για τις αγορές Κυπρίων και ξένων με πιστωτικές κάρτες στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 16% στις αγορές Κυπρίων στο εξωτερικό, σε σύγκριση με το περσινό εξάμηνο. Οι αγορές ανήλθαν στα £80 εκ. Τον Ιούνιο του 2005 οι δαπάνες Κυπρίων στο εξωτερικό έφθασαν στα £13,5 εκ. και κατέγραψαν αύξηση 20% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2004. Η αύξηση των «πλαστικών» δαπανών στο εξωτερικό φαίνεται να συνάδει με την αύξηση που παρουσιάζουν τα ταξίδια των Κυπρίων.

Σημαντική αύξηση σε σχέση με το περσινό εξάμηνο, παρατηρήθηκε και στις αγορές Κυπρίων στη ντόπια αγορά. Η αύξηση των εγχώριων αγορών ήταν της τάξης του 10% με τις δαπάνες να φθάνουν τα £296,4 εκ. Τον Ιούνιο η αύξηση ήταν της τάξης του 9% με τις εγχώριες αγορές Κυπρίων να φθάνουν τα £52,5 εκ.

Οι δαπάνες των τουριστών στην Κύπρο με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά μόνο 5% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και έφθασαν τα £25,6 εκ. Οι συνολικές αγορές τουριστών σε εμπόρους στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο είχαν αύξηση 5% σε σχέση με τους περσινούς έξι μήνες και έφθασαν τα £100,7 εκ.