You are here

Πλαστικό χρήμα: Ανάσταση εν όψει Χριστουγέννων...

14/12/2004 08:19
Στους συνηθισμένους αυξητικούς ρυθμούς επανήλθε η χρήση του πλαστικού χρήματος στην Κύπρο παραμονές των εορτών, μετά από μια τριμηνία «κόπωσης» που είχε θεωρηθεί ένδειξη για συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία της στοιχεία, η JCC Payment Systems κατέγραψε τον περασμένο μήνα Νοέμβριο, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο, διψήφιο ρυθμό αύξησης τόσο του αριθμού πράξεων όσο και της αξίας συναλλαγών με χρήση πιστωτικής κάρτας. Σε αντίθεση, τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι ρυθμοί αύξησης κυμάνθηκαν μεταξύ 8% και 9%, γεγονός που είχε ερμηνευτεί ως σημάδι συγκράτησης της καταναλωτικής ζήτησης, εν μέρει και λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Την εξέλιξη αυτή, ο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Λαϊκής Τράπεζας Σωφρόνης Ετεοκλέους, απέδωσε όχι μόνο στην προσφορά «περισσότερων κινήτρων» από τα πιστωτικά ιδρύματα εν όψει των εορτών, αλλά και σε συγκυριακούς λόγους, όπως μια ενδεχόμενη βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος και ενδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πήραν ξανά φωτιά οι τζίροι...

Τόσο η συνολική αξία συναλλαγών Κυπρίων σε καταστήματα στην Κύπρο, όσο και ο αριθμός των πράξεων αυξήθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο Νοέμβριο του 2003 κατά 15%. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των 1.275.234 συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με χρήση πιστωτικής κάρτας, ανήλθε σε £51,1 εκ. Μετά την εξέλιξη αυτή, για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε £520,7 εκ., ενώ ο αριθμός των πράξεων ανήλθε σε 12.952.216, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 13% και 11% αντιστοίχως. Η μέση αξία ανά συναλλαγή παραμένει στις £40, όπως δηλαδή ήταν πέρσι.

Πιο μεγάλη ήταν η αύξηση που κατέγραψε η χρήση πιστωτικών καρτών από Κύπριους στο εξωτερικό. Ο αριθμός της αξίας συναλλαγών αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 18% ενώ ο αριθμός των πράξεων κατά 26%, φθάνοντας σε £13,1 εκ. και 139.909 αντιστοίχως. Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, η συνολική αξία συναλλαγών ανήλθε σε £137 εκ. και ο αριθμός των πράξεων σε 1.442.582, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 12% και 18%. Η μέση αξία ανά συναλλαγή περιορίστηκε έτσι σε £95 από £100 πέρσι.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος από τουρίστες στην Κύπρο, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά ως προς τα αναμενόμενα έσοδα από τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία και ο αριθμός των πράξεων αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 12% και 8% αντιστοίχως, ενώ τη διάρκεια της ενδεκαμηνίας Ιανουαρίου – Νοεμβρίου η ετήσια αύξηση ήταν 9% και 2% αντιστοίχως. Η μέση αξία ανά συναλλαγή αυξήθηκε σε £81 από £76 πέρσι.

Σ.Ο.