You are here

Ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες στο πόρισμα

16/04/2021 06:48

Το ενδιάμεσο πόρισμα για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών που έγιναν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, φαίνεται να βρίθει ποινικών αδικημάτων καθώς και πολλών άλλων πειθαρχικών και διοικητικών παραπτωμάτων.

Το πόρισμα που έχει συντάξει η τετραμελής Ερευνητική Επιτροπή, από τους Μύρωνα Νικολάτο (πρόεδρο), Δήμητρα Καλογήρου, Κυριάκο Κυριάκου και Παύλο Ιωάννου (μέλη), θα παραδοθεί σήμερα το πρωί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη.

Ο κ. Σαββίδης προανήγγειλε την ολοκλήρωση του πορίσματος με ανάρτηση του χθες το βράδυ στο twitter επισημαίνοντας ότι ενημερώθηκε σχετικά από τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Νικολάτο.

Πρόσθεσε ότι λεπτομέρειες επί του πορίσματος θα ανακοινωθούν σήμερα το πρωί.

Όπως έχει διαρρεύσει από τη νομική υπηρεσία, ο Γ. Εισαγγελέας προτίθεται να συγκαλέσει εντός της ημέρας συνέντευξη Τύπου.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch αναφέρουν ότι τα πλείστα των ευρημάτων που καταγράφονται στο ενδιάμεσο πόρισμα παραπέμπουν σε ποινικά αδικήματα και σε διοικητικά και πειθαρχικά παραπτώματα.

Η στοιχειοθέτηση ή όχι ποινικών ή άλλων αδικημάτων, όπως επεσήμαναν στη StockWatch νομικοί, εμπίπτει στην απόλυτη δικαιοδοσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας δυνάμει του άρθρου 113,2 του Συντάγματος.

Το σχετικό άρθρο παρέχει την εξουσία στον Γ. Εισαγγελέα, κατά την κρίση του, να κινεί, να διεξάγει, να επιλαμβάνεται ή να διακόπτει οποιαδήποτε διαδικασία ή να διατάσσει δίωξη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου στη Δημοκρατία για οποιοδήποτε αδίκημα.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να εντοπίζονται, πειθαρχικά και διοικητικά παραπτώματα στις διαδικασίες και στις διεκπεραιώσεις υποθέσεων, κυρίως, υψηλού κινδύνου.

Ένα άλλο σκέλος το οποίο αποτελεί αντικείμενο αναφοράς στο ενδιάμεσο πόρισμα είναι κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι η πράξη διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας.

Φαίνεται ότι με βάση τα ευρήματα φωτογραφίζονται επενδυτές υψηλού κινδύνου για τους οποίους μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία για αποστέρηση της υπηκοότητας τους.

Πρόκειται για περίπου 50 τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες θα τεθούν ενώπιον των ανακριτικών αρχών με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.

Επιπρόσθετα, εντοπίζονται και αδυναμίες σε ότι αφορά την επικαιροποίηση των πληροφοριών για επενδυτές υψηλού κινδύνου.

Σε ότι αφορά τυχόν διοικητικά λάθη ή παραλείψεις όλα αυτά θα τεθούν υπόψη και των εποπτικών αρχών που εμπλέκονται για να λάβουν δράση, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο έγινε ή όχι η δέουσα επιμέλεια, σε σχέση με τη νομοθεσία περί ξεπλύματος χρήματος, ή αν έχουν ακολουθηθεί οι νενομισμένες διαδικασίες.

Διευκρινίζεται ότι το μείζον κεφάλαιο της επίρριψης ή όχι πολιτικών ευθυνών, αυτό θα αξιολογηθεί στη βάση της καταγραφής των γεγονότων και των συμπερασμάτων της αρμόδιας ερευνητικής επιτροπής.

Η επίρριψη πολιτικών ευθυνών δεν περιλαμβάνεται στους όρους εντολής που είχαν δοθεί στην τετραμελή επιτροπή.

Σημειώνεται ότι το κύριο μέρος του ενδιάμεσου πορίσματος αποτελείται από 500 σελίδες καθώς και από άλλες περίπου 4 χιλ. σελίδες που είναι μέρος των παραρτημάτων που αναφέρονται ειδικά σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου.

Συνολικά εξετάστηκαν πέραν των 4 χιλ. πολιτογραφήσεων.

Η έρευνα της τετραμελούς επιτροπής, το τελικό πόρισμα της οποίας αναμένεται να παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα μέσα ερχόμενου Ιουνίου, καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 2007 μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

Του Λεύκου Χρίστου