You are here

Πώς αντιδρούν στις εξελίξεις οι αγορές

03/02/2023 17:03

Εν μέσω των τελευταίων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τις δηλώσεις των διοικητών των τραπεζών για ενδεχόμενες νέες αυξήσεις, οι αγορές τρέχουν να προλάβουν τα κέρδη.

Εκτός από τα αυξημένα επιτόκια το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών στρέφεται και στις αρνητικές επιδόσεις εταιρειών του τεχνολογικού τομέα καθώς και στον ινδικό όμιλο δισεκατομμυρίων δολαρίων Adani, η μετοχή του οποίου καταγράφει σημαντική πτώση.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αξία της μετοχής της τεράστιας ινδικής εταιρείας υποχώρησε κατά 60%.

Παρόλα αυτά οι Goldman και JPM, αναφέρουν ότι το χρέος του ομίλου μπορεί να προσφέρει μεγάλη αξία στην αγορά, υποδεικνύοντας στους επενδυτές να δώσουν σημασία στις κινήσεις της αγοράς.

Εξάλλου, το άνοιγμα των διεθνών αγορών έφερε μειώσεις για τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές, όπως τη θυγατρική της Google, Alphabet, η οποία κατέγραψε μειωμένα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2022 λόγω της μειωμένης ζήτησης για διαφημίσεις.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Amazon κατέγραψε σημαντικές πωλήσεις, ωστόσο αναμένεται αργή ανάπτυξη.

Ζημιές σημείωσε και η Apple, η οποία δεν κατάφερε να αγγίξει τα εκτιμώμενα έσοδα καταγράφοντας την πρώτη μείωση κερδών από το 2019.

Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός τομέας, κατέγραψε από το Νοέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2022 69 χιλ. απολύσεις προσωπικού, τον μεγαλύτερο αριθμό ανάμεσα και σε άλλους τομείς της αγοράς που προσπαθούν να μειώσουν το κόστος τους.

Παράλληλα, το νόμισμα του ευρώ καταγράφει πτωτική πορεία στις αγορές έναντι του δολαρίου σε -0,46%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε αύξηση 1,47%.

Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 2008

Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, η χθεσινή αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από το 2008.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπέδειξε ότι θα ακολουθήσει κι άλλη αύξηση πιθανόν κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, την ώρα που οι αναλυτές εξηγούν ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ εξισορρόπησαν τις πληθωριστικές τάσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Baily, ανέφερε στο Bloomberg ότι «ο δρόμος για τον πληθωρισμό είναι ακόμη μακρύς», υποδεικνύοντας μια ακόμη πιθανή αύξηση επιτοκίων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μ.Κ.