You are here

Πώς επηρεάζει το ΧΑΚ την Κυπριακή Οικονομία: Μειώνεται η καταναλωτική ζήτηση;

26/03/2001 20:00
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των βασικών δεικτών της Οικονομίας πιθανόν να αντιμετωπίσουν σοβαρά εμπόδια από την συνεχή πτώση του ΧΑΚ. Η παρατεταμένη πτώση του Χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την καταναλωτική ζήτηση και κατ' επέκταση τους ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας.

Τους κινδύνους που ελλοχεύει η συνεχόμενη πτώση του ΧΑΚ αναγνωρίζει και ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος με νέες δηλώσεις του χθες παραδέχθηκε ότι η πτώση στο Χρηματιστήριο Αξιών αλλά και η αρνητική όπως είπε ψυχολογία που επικρατεί θα έχει τους ανάλογους κραδασμούς στην Κυπριακή Οικονομία.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του Εκτελεστικού Προέδρου των δημοσίων εταιρειών CTC και Woolworth Νίκου Σιακόλα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Έξυπνο Χρήμα" που επισήμανε ότι η πτώση στο ΧΑΚ άρχισε ήδη να επηρεάζει την καταναλωτική ζήτηση. Από τον Νοέμβριο του 2000, είπε ο κ. Σιακόλας, παρατηρείται μείωση της ζήτησης σε είδη πολυτελείας η οποία δεν οφείλεται στην ποιότητα του εμπορεύματος αλλά στη παρατεταμένη πτώση του ΧΑΚ.