You are here

Που θα διατεθούν οι πρόσθετες δαπάνες €230 εκ.

19/06/2019 14:43

Οι πρόσθετες δαπάνες ύψους €230 εκ. που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, αφορούν την αγορά φαρμάκων και άλλων αναγκών του υπουργείου υγείας, την ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου άμυνας, τα επιδόματα των ορεινών περιοχών, τους χαμηλοσυνταξιούχους και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του πρώην ΚΟΤ.

Το μεγαλύτερο κονδύλι ύψους €70 εκ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι επιτρεπτή η κατάθεση 2 συμπληρωματικών προϋπολογισμών ετησίως και αυτή είναι η πρώτη, αφορά το υπουργείο άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch θα παραχωρηθεί στο υπουργείο άμυνας για την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων ενώ θα καλύψει και την πρόσληψη συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά.

«Ένα ποσό της τάξης των €53 εκ. θα δοθεί για επιπρόσθετες δαπάνες του υπουργείου υγείας για το ΓεΣΥ, την αγορά φαρμάκων και άλλων αναλώσιμων υλικών.

Επίσης θα διατεθεί και ένα κονδύλι της τάξης των €25 εκ. για την παραχώρηση επιδόματος στήριξης των κατοίκων 110 ορεινών κοινοτήτων, με υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων.

Για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης των υπαλλήλων του ΚΟΤ που μετεξελίχτηκε σε υφυπουργείο τουρισμού θα διατεθούν €8,5 εκ.

Σημαντικό είναι και το ποσό ύψους €20 εκ. που θα διαθέσει η κυβέρνηση από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την προώθηση του κυπριακού σχεδίου οπτικοακουστικής βιομηχανίας γνωστό ως «Olivewood», με στόχο να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο κινηματογραφικό στούντιο.

Ο προϋπολογισμός θα καλύψει και τις δαπάνες για την πρόσληψη 377 εκπαιδευτικών για την περίοδο 2019-2020.

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου δήλωσε πως οι δαπάνες στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν αποκλίνουν από τον στόχο πλεονασματικού προϋπολογισμού για το 2019.

Της Ηρώς Ευθυμίου