You are here

Προάγγελος αντιδράσεων η ΟΕΒ για μισθούς στο δημόσιο

18/09/2019 15:56

Η ΟΕΒ θα αξιώσει την τροποποίηση του Συντάγματος στην περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, με βάση την οποία, η απόφαση για αποκοπές μισθών και επιδομάτων των υπαλλήλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου που μιλούσε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η ομοσπονδία εργοδοτών «θα οργώσει» κατά την έκφραση του όλα τα σώματα λήψης αποφάσεων και ειδικότερα αυτά της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας να αλλάξει το Σύνταγμα, προκειμένου ο φορολογούμενος πολίτης να μην επωμιστεί νέο οικονομικό βάρος για την παροχή αποζημιώσεων στο προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η ΟΕΒ, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου εξασφάλισε διαβεβαιώσεις από τον ΠτΔ ότι αν επικυρωθεί η ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου για την αποκατάσταση των μισθών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα ενεργοποιηθούν, όπως σημείωσε, διαδικασίες για τροποποίηση του συντάγματος.

Δεν πρέπει να επανέλθουν, τόνισε ο κ. Αντωνίου, πρακτικές του παρελθόντος, που έπλητταν τα δημοσιονομικά και κατ’ επέκταση τα  συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα των επιχειρήσεων και του προσωπικού τους.

Επεσήμανε ότι με βάση τη συμφωνία πλαίσιο μεταξύ ΥΠΟΙΚ και συντεχνιών, το κράτος θα καταβάλλει για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, περίπου €400 εκ. ετησίως.

Είναι εφιαλτικά τα σενάρια που θα μπορούσε να αναπτύξει κάποιος αν το ανώτατο δικαστήριο επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση για τους μισθούς στο δημόσιο, στους ημικρατικούς και στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε ο κ. Αντωνίου.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου προανήγγειλε τις εισηγήσεις της ομοσπονδίας εργοδοτών για φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες έχουν τεθεί ενώπιον του υπουργού οικονομικών και το κόστος των οποίων, όπως ανέφερε, ανέρχεται περίπου στα €500 εκ.

Συγκεκριμένα οι εισηγήσεις αφορούν:

-Κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής

-Μείωση εισφοράς των εργοδοτών στα Ταμεία Πλεονάζοντος Προσωπικού από το 1,2% στο 0,6%

-Επαναφορά του ανώτατο συντελεστή φορολογικών φυσικών προσώπων στο 30%

-Μείωση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων των καταθέσεων στο 15%

-Κατάργηση του τέλους των €350 που καταβάλει κάθε εταιρεία στον έφορο εταιρειών

-Κατάργηση ή μείωση της λογισμένης διανομής μερισμάτων (deemed dividend distribution)

Η ΟΕΒ με βάση προκαταρκτικές της μελέτες εκτιμά ότι το κράτος σε βάθος τριετίας αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα του κατά €650 εκ. το χρόνο από αυτές τις φοροελαφρύνσεις.

Σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις των εργοδοτών, οι προοπτικές ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα θα είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Προτάσεις για επιχειρηματικό περιβάλλον

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ  Γιώργος Πέτρου παρουσίασε προτάσεις που υπέβαλε στον Υπουργό Οικονομικών και αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με μέτρα τα οποία μπορούν να εισαχθούν άμεσα χωρίς ιδιαίτερα δύσκολες ρυθμίσεις και χωρίς σημαντική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων ως αντιστάθμισμα για τις καταβολές του ΓΕΣΥ και την αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών.
 
ΜΕΔ

Ο κ. Πέτρου είπε ότι μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις αποτελεί το θέμα της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Η ΟΕΒ, ανέφερε, προβαίνει σε επαφές με τα πιστωτικά ιδρύματα και εργάζεται για εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων, με στόχο να βοηθήσουν και επιχειρήσεις με ΜΕΔ που μπορούν όμως να επαναδραστηριοποιήσουν και να αποπληρώσουν σιγά - σιγά τα δάνειά τους. 

Επιπρόσθετα οι προτεραιότητες της ΟΕΒ σε θέματα οικονομίας είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η ενίσχυση των συμπράξεων ιδιωτικού - δημόσιου τομέα, η διασφάλιση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, η προώθηση και επέκταση του ναυτιλιακού φορολογικού συστήματος και μέτρα αντιμετώπισης επιπτώσεων από το Brexit.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Βρετανός Υπουργός Αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, που επισκέπτεται την Κύπρο, ζήτησε και θα έχει συνάντηση και με την ΟΕΒ, με τη Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων Λένα Παναγιώτου.

Παράλληλα στελέχη της ΟΕΒ συναντήθηκαν με κλιμάκιο της Τρόικας που επισκέπτεται την Κύπρο για τον έβδομο μεταμνημονιακό έλεγχο με επίκεντρο το κόστος του ΓΕΣΥ και το κόστος των δικαστικών αποφάσεων για την αποκατάσταση των μισθών του δημοσίου.

Μέτρα για επενδύσεις

Η ΟΕΒ εισηγείται επίσης μέτρα για προσέλκυση και ενθάρρυνση των επενδύσεων, όπως ανάληψη συντονισμένης εκστρατείας  προσέλκυσης επενδυτών και χρηματοδοτών, υπεύθυνη διαχείριση του σχεδίου πολιτογράφησης μέσω επένδυσης και παροχή φορολογικών κινήτρων σε διεθνείς εταιρείες / οργανισμούς για απόκτηση φυσικής παρουσίας στην Κύπρο. Επίσης προτείνει μέτρα για εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας.

Τίθενται επίσης στόχοι για αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, πάταξη της γραφειοκρατίας, μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύσταση δικαστηρίου μικρών διαφορών και τεχνικού και τεχνολογικού δικαστηρίου και υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής.

Αναφορικά με τα εργασιακά, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι η ΟΕΒ θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που εκκρεμούν για το 2019 από τις οποίες ξεχωρίζουν οι συμβάσεις των τραπεζών.

Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη θέσπισης εθνικού κατώτατου μισθού, αναφέροντας ότι οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά και αφού γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και μελέτες. Αναφέρθηκε παράλληλα στο αίτημα της ΟΕΒ να καλυφθεί η αποδεδειγμένη έλλειψη προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία ή και στη μεταποίηση με αλλοδαπούς τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο.

Υποβλήθηκαν επίσης προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη βιομηχανία και την ανάπτυξη γης και κατασκευές. Έμφαση έδωσε στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας έκδοσης αδειών για την κατασκευή και λειτουργία νέων έργων.

Πρωτοβουλίες για ενέργεια

Πρωτοβουλίες λαμβάνει επίσης η ΟΕΒ στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος με έμφαση στη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι η ΟΕΒ επενέβη στο ανώτατο επίπεδο στο θέμα της εισαγωγής φυσικού αερίου, και ζητήθηκε να εξεταστούν και άλλες λύσεις πέραν των προσπαθειών που γίνονται τώρα για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Εμείς είπαμε ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Θέλουμε την πιο φτηνή λύση για να μπορέσουμε να φέρουμε φθηνή ενέργεια», είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλες πολλές, φθηνές λύσεις και ο Υπουργός Ενέργειας τους είπε ότι αφού ολοκληρωθεί το FSRU (Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) με κόστος 260 εκατ. ευρώ, αμέσως μετά θα πρέπει να αναζητήσουν αν μπορεί να βρεθεί κι άλλη μορφή αερίου. Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν αφού μόνο αυτές θα ρίξουν πραγματικά το κόστος του ηλεκτρισμού.

Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, είπε ότι υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του θέματος, παρόλο που απορρίφθηκε εισήγηση της ΟΕΒ για να ξεκινήσει ταυτόχρονα η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα. Εκεί που χρειάζεται, ανέφερε, θα παρέμβουμε.

Αναφέρθηκε τέλος, στις δράσεις της ΟΕΒ για προώθηση του τουρισμού και για την παιδεία.

Λ.Χ.