You are here

Προς μείωση δήμων σε 16 μετά τις επόμενες δημοτικές

02/11/2018 07:14

Σε αναθεώρηση της προωθούμενης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα σε δια νόμου μείωση των δήμων σε 16 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, επιθυμεί να προχωρήσει το υπουργείο εσωτερικών και για τον σκοπό αυτό ζητά αποδέσμευση κονδυλίου για την ετοιμασία σχετικής μελέτης.

 Συγκεκριμένα, με επιστολή που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, ζητείται όπως στο πλαίσιο του άρθρου δαπανών για δικαιώματα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου εσωτερικών περιληφθεί ποσό €30 χιλ. Οι €20 χιλ., όπως αναφέρεται, θα χρησιμοποιηθούν για την ετοιμασία ενός εγγράφου πολιτικής σε σχέση με την αναθεώρηση της προωθούμενης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Το υπόλοιπο ποσό των €10 χιλ. θα καλυφθεί με ένταλμα μεταφοράς από εξοικονομήσεις του ιδίου κεφαλαίου, όπως σημειώνεται.

Να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές

Στους όρους εντολής για την ετοιμασία του εγγράφου πολιτικής αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκε όπως εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσαν να προωθηθούν, ειδικότερα εφόσον, όπως σημειώνεται, το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή τον Ιούλιο του 2015, δεν έχει μέχρι σήμερα παραπεμφθεί στην ολομέλεια για ψήφιση.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα ΤΑ αποτελείται από 39 δήμους και 487 κοινότητες και γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό τοπικών αρχών πολλές εκ των οποίων στερούνται μεγέθους και ικανότητας για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών και της κοινωνίας.

Όπως αναφέρεται, η μεταρρύθμισης αποσκοπεί στην οικονομική βιωσιμότητα των τοπικών αρχών και διεύρυνση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι να προκύψουν οικονομικά βιώσιμοι, αλλά και αυτόνομοι δήμοι με όσο το δυνατό πιο ισορροπημένο αριθμό κατοίκων, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, την επιφάνεια και τη μορφολογία των δήμων ώστε να καθίσταται εφικτή και οικονομική η προσφορά υπηρεσιών μέσω ενός κεντρικού κόμβου.

Δεκαέξι δήμοι μέχρι τον Ιανουάριο του 2022

Αντικείμενο της μελέτης, όπως σημειώνεται, είναι η δια νόμου μείωση του αριθμού ελεύθερων δήμων από 30 σε περίπου 16 μέσω της υποχρεωτικής συνένωσης τους, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Ιανουάριο του 2022, δηλαδή αμέσως μετά τις επόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2021.

Ο εμπειρογνώμονας που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση της μελέτης θα πρέπει να αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση και να καταδείξει τους δήμους που θα προταθούν προς συνένωση. Θα πρέπει επίσης, να εισηγηθεί σύστημα εκπροσώπησης/εκλογής στα δημοτικά συμβούλια των νέων δήμων, τις αρμοδιότητές των νέων δήμων και τρόπους ώστε να καταστούν διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς.

Παράλληλα, θα πρέπει να εισηγηθεί τρόπους προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και διαχείρισης του προσωπικού και να καθορίσει το νομικό πλαίσιο για την προώθηση της συνένωσης των δήμων και της υλοποίησης άλλων εισηγήσεων.

Μ.Χ.