You are here

Προς σύγκρουση κυβέρνηση - συντεχνίες για το μέρισμα

13/07/2004 09:22
Μετωπική προβλέπεται ότι θα είναι η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών των ημικρατικών υπαλλήλων με αφορμή το επίμαχο αίτημα της εκτελεστικής εξουσίας να εφαρμόσει το θεσμό μερισματικής πολιτικής στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς.

Αρμόδια πηγή επεσήμανε στη StockWatch ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να μην κάνει πίσω», όπως χαρακτηριστικά είπε, στο σοβαρό αυτό θέμα και σημείωσε εμφαντικά:

«Η κυβέρνηση είναι ο μοναδικός μέτοχος. Είναι αυτή που έχει εγγυηθεί και συνεχίζει να εγγυάται τα εσωτερικά και εξωτερικά δάνεια των ημικρατικών οργανισμών. Το κράτος είναι αυτό που συνέβαλε αποφασιστικά στην αναπτυξιακή πορεία όλων των ουσιωδών υπηρεσιών του τόπου και κυρίως στην ανάπτυξη της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Το κράτος είναι αυτό που εγγυήθηκε και τα πρόσφατα δάνεια εκατομμυρίων και για τους δύο οργανισμούς για να εναρμονισθούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να δημιουργήσουν βάσεις και προοπτικές για να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό λόγω Ευρώπης. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν οι οργανισμοί αυτοί και οι συντεχνίες του προσωπικού να αποτελούν εμπόδιο σε ένα δίκαιο και κεκτημένο δικαίωμα του κράτους».

Σε ερώτησή μας πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ αλλά και των ανεξαρτήτων, όπως είναι η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, η ίδια αρμόδια πηγή επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται «να κάνει πίσω» σε ένα τέτοιο θεμελιώδες κεφάλαιο για την ίδια, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα σύγκλισης και οι δεσμεύσεις που έχει δώσει η κυπριακή δημοκρατία στην ΕΕ σε σχέση με τα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων είναι υπεράνω «των μικροσυνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων», κατά την έκφρασή του. Η κυβέρνηση οφείλει και θα το πράξει, πρόσθεσε η ίδια αρμόδια πηγή, να αντλήσει και μέσω των ημικρατικών οργανισμών κεφάλαια που της ανήκουν ως ο μοναδικός μέτοχος των εν λόγω οργανισμών.

Πληροφορικά αναφέρουμε ότι η ΕΠΟΕΤ ΑΤΗΚ και η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, που εκπροσωπούν το 90% του προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, έχουν ταχθεί δημόσια ενάντια στο αίτημα της κυβέρνησης, προβάλλοντας κατά βάση το επιχείρημα ότι άντληση κεφαλαίων αυτή την περίοδο από την Αρχή θα την αφήσει πίσω στα αναπτυξιακά της έργα με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να την πλήξει ανεπανόρθωτα. Πάντως και οι συντεχνίες της ΑΗΚ φαίνεται να κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προς την ίδια κατεύθυνση και είναι θέμα χρόνου, όπως μας ελέχθη, να δημοσιοποιήσουν κι αυτές τις τελικές τους θέσεις.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος εκ μέρους της κυβέρνησης έχει ανοίξει διάλογο με τα ΔΣ της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ, αναφορικά με τη μερισματική πολιτική, έχει ολοκληρώσει τις επαφές του και αναμένει, όπως πληροφορούμαστε, τις τελικές και επίσημες πλέον απαντήσεις των δύο συμβουλίων. Ο Μάκης Κεραυνός μιλώντας στη StockWatch είπε ότι η επιθυμία του ιδίου είναι όπως το όλο θέμα προωθηθεί πριν από το θέρος επικαλούμενος και τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση σε σχέση με τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ. Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι άρχισε εντατικός διάλογος με όλα τα υπουργεία για την ετοιμασία των προϋπολογισμών του 2005.

Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Κεραυνός μαζί με την επιτελική του ομάδα και με επικεφαλής τον ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη αξιολόγησαν επί πέντε ώρες το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Του Λεύκου Χρίστου