You are here

Προσδοκούν οφέλη από μέτρα για διαβατήρια

18/01/2018 07:01

Θετικός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος από τα μέτρα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για το θέμα της παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου έναντι επενδύσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA).

Τα μέτρα εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο εν μέσω αρνητικών δημοσιευμάτων για τη συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος και άλλες χώρες.  Στην περίπτωση της Κύπρου η κριτική που ασκήθηκε αφορά τον ελλιπή έλεγχο που υπάρχει και τα νέα μέτρα αποσκοπούν σε βελτίωση της κατάστασης.

Η Κύπρος εκδίδει μεταξύ 300 και 400 διαβατήρια τον χρόνο σε ξένους επενδυτές που κάνουνε επενδύσεις πέραν των €2 εκ.

Μεταξύ των μέτρων που εγκρίθηκαν είναι o τερματισμός στις διαφημίσεις του κυπριακού διαβατηρίου στα αεροδρόμια και άλλους χώρους καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων όπως η σύσταση επιτροπής εποπτείας και ελέγχου, η δημιουργία μητρώου παρόχων υπηρεσιών σχεδίου πολιτογράφησης επενδυτών και η εισαγωγή κώδικα συμπεριφοράς με κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση του σχεδίου.

Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνεται η υποχρεωτική υποβολή ενυπόγραφων δηλώσεων από αιτούντα και εγγεγραμμένο πάροχο υπηρεσιών για τη βεβαίωση της εφαρμογής ορθής πρακτικής παροχής υπηρεσιών και πλήρης ενημέρωση για τις διαδικασίες του σχεδίου στους αιτούντες.

Σε δηλώσεις της στη StockWatch, η γενική διευθύντρια του CIPA Νατάσσα Πηλείδου σημειώνει ότι τα μέτρα επηρεάζουν κυρίως τον τρόπο προώθησης του σχεδίου για το κυπριακό διαβατήριο.

Αναφέρει ότι πλέον θα υπάρχει μητρώο για τους παρόχους υπηρεσιών παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως και όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να ακολουθούν τον κώδικα συμπεριφοράς, τόσο αυτοί όσο και οι συνεργάτες τους.

«Μέχρι τώρα», σημειώνει, «δεν υπήρχε περιορισμός στον τρόπο προώθησης του σχεδίου».

Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η σύσταση επιτροπής εποπτείας και ελέγχου η οποία θα επιβλέπει τα άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο για να διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν ατασθαλίες.

Για το τελευταίο μέτρο, εξηγεί ότι αυτό που αλλάζει είναι η διασφάλιση πλέον ότι τόσο ο αιτών όσο και ο επενδυτής θα ενημερώνονται σωστά και θα αναλαμβάνεται ευθύνη.

«Δεν αναμένεται να επηρεαστεί η δημοτικότητα του σχεδίου ούτε ο αριθμός των αιτήσεων», αναφέρει η κ. Πηλείδου, προσθέτοντας ότι διασφαλίζεται η φήμη της Κύπρου ενώ δημιουργούνται δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά τη συνέχιση του σχεδίου.

Επισημαίνει ότι τα κριτήρια πολιτογράφησης δεν αλλάζουν, ούτε η διαδικασία έγκρισης από το υπουργείο οικονομικών και εσωτερικών.

Της Γεωργίας Χαννή