You are here

Προσφορές πέραν των €7,8 δισ. για άντληση €1 δισ.

13/01/2022 11:35

Προσφορές πέραν των €7,8 δισ. έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία για την άντληση €1 δισ. μέσω της έκδοσης 10ετούς ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου ομολόγου (EMTN).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ένα νέο, 10ετές Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο αναφοράς συνολικού ύψους €1.0 δισ. Το Ομόλογο τιμολογήθηκε με απόδοση +65 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps. Το βιβλίο προσφορών για το Ομόλογο υπερκάλυψε το ποσό έκδοσης κατά τουλάχιστον 7 φορές. Περισσότερες στατιστικές λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν αύριο.

Η αρχική καθοδήγηση από τους συμβούλους της έκδοσης προνοούσε απόδοση 75 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς (midswap), που αντιστοιχεί σε περίπου 1,10%, ενώ η ζήτηση φαίνεται να ώθησε καθοδικά την απόδοση η οποία υποχώρησε στις 65 μονάδες βάσεις πάνω από την τιμή αναφοράς.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, τα ομόλογα θα εισαχθούν στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η έξοδος γίνεται για την ενίσχυση του αποθεματικού ρευστών διαθεσίμων, έτσι ώστε να καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Δημοκρατίας τόσο όσον αφορά τις λήξεις χρέους όσο και τις δημοσιονομικές ανάγκες, αφού τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να είναι ελλειμματικά και φέτος λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική του ΓΔΔΧ προνοεί την έξοδο στις αγορές τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και τη διατήρηση ρευστών αποθεματικών για κάλυψη των λήξεων χρέους των επόμενων εννέα μηνών σε συνεχόμενη βάση.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το δημόσιο χρέος υπολογίζεται να ανέρχεται στα €24,3 δισ., με την τελευταία αποπληρωμή ομολόγου να ανέρχεται στα €580 εκατ. το Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΓΔΔΧ, οι λήξεις χρέους το 2022 ανέρχονται σε €1,92 δισ.

Γ.Χ.