You are here

Προσοχή... στις ακυρώσεις καταχώρησης ακάλυπτης επιταγής

12/05/2003 15:37
Σαφή προειδοποίηση προς τους εκδώσαντες ακάλυπτη επιταγή, να μην προβαίνουν σε εξόφληση είτε σε μετρητά, είτε άλλως πως, χωρίς την παράδοση από το δικαιούχο της ίδιας της (ακάλυπτης) επιταγής, απευθύνει η Κεντρική Τράπεζα. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους μπορεί να προχωρήσει σε ακύρωση της καταχώρησης στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΚΑΠ, έχει διαπιστωθεί ότι σημαντικός αριθμός αιτημάτων τα οποία παρουσιάζονται ενώπιόν της για ακύρωση καταχωρήσεων, «βασίζονται στη δικαιολογία ότι οι επιταγές που οδήγησαν στην καταχώριση είχαν διευθετηθεί με μετρητά ή με έκδοση άλλης επιταγής και στη συνέχεια είχαν επαναπαρουσιαστεί στις τράπεζες ή ΣΠΕΤ είτε από λάθος του δικαιούχου είτε από κακή συνεννόηση με το δικαιούχο, και καταχωρήθηκαν σαν ακάλυπτες».

Επειδή η δικαιολογία αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή σαν λόγος για ακύρωση καταχωρήσεων στο Αρχείο, προειδοποιεί η Διαχειριστική Επιτροπή, «σε καμιά περίπτωση εκδότες επιταγών δε θα πρέπει να προβαίνουν σε εξόφληση επιταγής είτε σε μετρητά είτε άλλως πως χωρίς την παράδοση από το δικαιούχο της ίδιας της επιταγής».