You are here

Προσπάθεια αποφυγής κινεζικού ναυαγίου

20/08/2012 09:19
Προσπάθεια να αποφευχθεί το διαφαινόμενο ναυάγιο της κινεζικής επένδυσης €600 εκ. στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας δηλώνει ότι θα κάνει ο Υπουργός Συγκοινωνιών μετά από επιστολή που έλαβε από τον εκπρόσωπο της Far Eastern Phoenix Γιανγκ Κι για απόσυρση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Ευθύμιος Φλουρέντζου είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να έρθει στην Κύπρο ο κινέζος επενδυτής με τον οποίο θα έχει συνάντηση στο υπουργείο παρουσία και εκπρόσωπων του CIPA.

Ο Υπουργός είπε ότι ο ίδιος πήρε επιστολή από τον κινέζο επενδυτή στις 14 Αυγούστου με την οποία τον πληροφορεί πως αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη γνωστή επένδυση.

Εξέφρασε μερική έκπληξη για το γεγονός ότι η επιστολή τονίζει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθεί το κυπριακό κράτος αντί τον ντόρο που είχε προκύψει με το θέμα Ιερωνυμίδη.

«Είναι ολίγον τι περίεργη θα μπορούσα να πω αυτή η ενέργεια του κ. Γιανγκ Κι», σημείωσε ο Υπ. Συγκοινωνιών ο οποίος κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί του το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα ρωτηθεί επί τούτου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει τις τελευταίες μέρες ότι η απόσυρση του ενδιαφέροντος οφείλεται στο σάλο που προκάλεσε η εμπλοκή του κ. Ιερωνυμίδη στο όλο εγχείρημα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι και ο ίδιος έλαβε επιστολή την περασμένη Παρασκευή από τον κ. Γιανγκ

Κι με την οποία του γνωστοποιεί την απόφαση του να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

«Λυπάμαι να σας ενημερώσω ότι αποσύρω το ενδιαφέρον μου για την επένδυση στη Λάρνακα κι αυτή είναι μία επιχειρηματική απόφαση και μόνο. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι διαδικασίες του κράτους σας είναι και χρονοβόρες και πολύπλοκες», γράφει στην επιστολή του ο κινέζος επενδυτής, σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη.

Ο πρόεδρος του CIPA, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει συνειρμούς κατά πόσο η αντίδραση του επενδυτή ήταν απόρροια του σάλου που έχει προκληθεί με αφορμή το ζήτημα Ιερωνυμίδη.

Σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση δεν ακολούθησε γρήγορες διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι σήμερα μετά από παρέμβαση του CIPA το κράτος έχει υιοθετήσει πιο ευέλικτες πρακτικές εξέτασης αιτήσεων και προτάσεων για επενδύσεις στην Κύπρο.

Ο κ. Αγκαστινιώτης παραδέχθηκε ότι η επισήμανση του κινέζου επενδυτή ότι «οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Κύπρο είναι χρονοβόρες και πολύπλοκες και ότι δεν κινούμαστε με τους ρυθμούς που θα έπρεπε να κινούμαστε σε τέτοιες περιπτώσεις».

Σχολιάζοντας κάποια δημοσιεύματα περί της αξιοπιστίας του κινέζου επενδυτή ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι ο ίδιος γνωρίζει ότι η εμβέλεια των επιχειρήσεων του κ. Γιανγκ Κι είναι πολύ μεγάλη στην Κίνα.

«Δεν είναι μόνο αυτή η εταιρεία που έχει. Διατηρεί πολλές εταιρείες για τις οποίες θα αναφερθεί στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που θα δώσει εντός της εβδομάδας μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Συγκοινωνιών», ανέφερε.