You are here

Προτάσεις στην ΕΕ για έργα €1,2 δισ.

15/01/2021 14:44

Αποστέλλεται μέχρι την Δευτέρα στην Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το προσχέδιο προτάσεων της Κύπρου, που περιλαμβάνει έργα και μεταρρυθμίσεις, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, συνολικού κόστους €1,2 δισ., για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Recovery and Resilience Facility – Next Generation EU)  την περίοδο 2021 – 2026.

Το Ταμείο της ΕΕ έχει στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση της νόσου COVID-19, την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της και τη μακροπρόθεσμη θωράκιση των οικονομιών της ΕΕ.

Στόχος, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, είναι να ολοκληρωθεί στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGECFIN) η συζήτηση/εξέταση των προτάσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2021, όταν και θα κατατεθούν σε επίσημη μορφή στην Κομισιόν για να τύχουν έγκρισης. Σημείωσε πως οι συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2026, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί η Κύπρος να λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο. Από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ η Κύπρος μπορεί να αντλήσει για χρηματοδότηση έργων και μεταρρυθμίσεων συνολικό ποσό €968 εκατομμύρια και ο λόγος που συμπεριλήφθηκαν προτάσεις που ξεπερνούν το συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οφείλεται στην ανάγκη να τρέχουν περισσότερα έργα και μεταρρυθμίσεις για αποφυγή του ενδεχομένου να μην μπορέσει η Κύπρος να εκταμιεύσει όλο το ποσό των €968 εκ., λόγω τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση κάποιων έργων μέχρι το 2026 ή στην ψήφιση από την Βουλή νομοσχεδίων για τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η ίδια πηγή, για να υπάρχει επαρκή χρονικό περιθώριο, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις και να αρχίσει η υλοποίηση των έργων μέχρι το 2023 έτσι ώστε να μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026, οπότε και λήγει το ορόσημο που θέτει η ΕΕ για εκταμίευση των ποσών που αναλογούν σε κάθε κράτος μέλος.

Σημείωσε πως για εκταμίευση ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται και έργα για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά, νοουμένου ότι πληρούν τα κριτήρια του Ταμείου.

Πέντε άξονες προτεραιοτήτων

Ειδικότερα, η πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι προτάσεις της Κύπρου χωρίζονται σε πέντε άξονες προτεραιοτήτων: Eίναι Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία – Μαθήματα από την Πανδημία, Επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της οικονομίας, προς μια ψηφιακή εποχή και Αγορά εργασίας, εκπαίδευση και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι άξονες προτεραιότητας θα αποτελούνται από 14 – 15 Ενότητες (Components).

Πιο αναλυτικά, σημείωσε ότι το 20% αφορούν ψηφιακά έργα τόσο όσον αφορά έργα για ψηφιακές υποδομές όσο και έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο τον εκσυγχρονισμό πολλών τμημάτων του δημοσίου.

Επιπλέον, ανέφερε πως υπάρχουν έργα που αφορούν κίνητρα για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, ενώ ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί, όπως τόνισε, και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της κυπριακής οικονομίας ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της οικονομίας, πέραν του τομέα των υπηρεσιών, που είναι και ένας από τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έμφαση θα δοθεί και στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και πολλές δράσεις που περιλήφθηκαν στις προτάσεις της Κύπρου αφορούν τις δεξιότητες μέσα στα σχολεία (Διεπιστημονική προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της επιστήμης των Μηχανικών και των Μαθηματικών) και το θέμα της τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, η πηγή του ΥΠΟΙΚ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων, οι μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των δικαστηρίων, της δημόσιας υπηρεσίας και οι αξιολογήσεις και προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων.