You are here

«Πρωτόγνωρο» ενδιαφέρον για τα 2 ομόλογα Κύπρου

14/01/2020 10:50

Πρωτόγνωρη και ενθουσιώδης ήταν η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών για τα δύο διεθνή ομόλογα που διέθεσε σήμερα στην αγορά η Κύπρος με τις προσφορές να ξεπερνούν τα €13,5 δισ.

H ζήτηση για το δεκαετές ομόλογο €1 δισ. ξεπέρασε τα €7,5 δισ. και για το 20ετές €750 εκ. τα €6 δισ. με τη χώρα να αντλεί το ποσό  που επιθυμούσε (€1,75 δισ.).

Η άντληση των €1,75 δισ. έχει στόχο την κάλυψη των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών αλλά και την αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ που ανέρχεται περίπου στα €700 εκ.

Σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρει ότι  με την έκδοση των δύο ομολόγων, εξασφαλίζεται το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2020, σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, αποπληρώνεται πρόωρα το δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ, αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές, προσθέτει.

Ο Υπουργός λέει ακόμη ότι με την αποπληρωμή εξοικονομούνται τόκοι πέραν των €15 εκ. ενώ αποφεύγεται και ο συναλλαγματικός κίνδυνος. Επιπρόσθετα, επιτυγχάνεται η στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση ρευστών διαθέσιμων ικανών να καλύπτουν  τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων 12 μηνών, ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια του έτους.

Προσθέτει ότι η αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στις αγορές κεφαλαίου, ενισχύοντας την αξιοπιστία των επενδυτών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και επισφραγίζοντας συνάμα την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της απευθείας από τις αγορές.

Στόχος μας, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας, καταλήγει ο Υπουργός.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλο βιβλίο προσφορών και υπερκαλύφθηκε κατά πολύ ο στόχος αφού το ποσό που πήραμε είναι πολλαπλάσιο», σημειώνει ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Φαίδωνας Καλοζώης σε δηλώσεις του στη StockWatch.

Αναφορικά με το επιτόκιο,  για το δεκαετές διαμορφώνεται στο 0,73% και για το 20ετές στο 1,33%.

Ταυτόχρονα, τονίζει ο κ. Καλοζώης, «στόχος είναι και να πετύχουμε τους στόχους της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής οι οποίοι περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων με χρονικό ορίζοντα 10 και 20 ετών»

Σύμφωνα με τον επικεφαλή του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους, το μέσο κόστος του δημοσίου χρέους συνολικά αυτήν την στιγμή είναι 2,2%. «Άρα τα επιτόκια που δανειστήκαμε σήμερα είναι πολύ πιο κάτω», αναφέρει.

Της Γεωργίας Χαννή