You are here

Ψυχραιμία συστήνει η ΚΤ για τις επιταγές

05/09/2003 15:52
Συνάντηση Διοικητή και νομικών συμβούλων της Κεντρικής την Τρίτη

«Μην παραγνωρίζετε τις θετικές εξελίξεις του ΚΑΠ»


Τα νομικά όρια ανάμεσα στις επιταγές και στις συναλλαγματικές αναζητεί η Κεντρική Τράπεζα. Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Διοικητής της Κεντρικής, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, την προσεχή Τρίτη θα συναντηθεί με τους νομικούς συμβούλους της Τράπεζας για να εξεταστούν οι επιπτώσεις από την τελευταία απόφαση του Εφετείου, σύμφωνα με την οποία οι μεταχρονολογημένες επιταγές δεν είναι επιταγές – γεγονός που προκάλεσε σύγχυση και αναστάτωση στην αγορά. «Εκείνο που θα εξετάσει η ΚΤ τις προσεχείς μέρες μαζί με τους Νομικούς της συμβούλους είναι κατά πόσον θα χρειαστεί να γίνει, είτε αλλαγή των Οδηγιών (της ΚΤ) είτε και νέα νομοθεσία για να διευκρινιστούν τα όρια μεταξύ της συναλλαγματικής και της επιταγής», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου. Είπε ακόμα ότι υπό το μικροσκόπιο της Κεντρικής θα τεθούν και οι ενδεχόμενες ποινικές προεκτάσεις της απόφασης του Εφετείου, το θέμα εξετάζεται αν και δεν είναι αποκλειστικά δικό της θέμα.

«Λανθασμένες ερμηνείες»

Τόνισε πάντως ότι οι «απόψεις ή γνωματεύσεις από ιδιώτες που έχουν δοθεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις ή και σύγχυση σε σχέση με την επιταγή και τη συναλλαγματική ως μέσα ή συστήματα πληρωμών». Υπενθύμισε επί τούτου, ότι πριν από την 1η Φεβρουαρίου, όταν εισήχθη μέσω οδηγιών του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ), δεν υπήρχαν επιπτώσεις σε σχέση με τις ακάλυπτες επιταγές.

Όχι ισοπέδωση

«Δεν εγγράφονταν δηλαδή οι εκδότες στο ΚΑΠ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν στο μέλλον να εκδώσουν επιταγές», είπε. Ανέφερε ότι από τότε μέχρι σήμερα ο αριθμός των επιταγών που εκδίδονται και επιστρέφονται πέρα από μια φορά από τις Τράπεζες έχει μειωθεί στο 50%, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός ως «μια σημαντική, θετική εξέλιξη την οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς».