You are here

ΠτΔ: Ευτυχώς που υπάρχει η ΑΤΑ

17/05/2022 10:39

Η κατάσταση με τον πληθωρισμό είναι δύσκολη και κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τα νοικοκυριά χωρίς να παραγνωρίζονται οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους και επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον στην Κύπρο και άλλες δύο χώρες της Ευρώπης, υπάρχει η ΑΤΑ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς για τη σύσκεψη που θα έχει με Υπουργούς για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επιτρέψετε μου να πραγματοποιήσω τη σύσκεψη χωρίς να προκαταλαμβάνω τις αποφάσεις».

«Η κατάσταση είναι όντως δύσκολη και κάθε μέρα καθίσταται δυσκολότερη. Έχουμε ευαισθησίες, έχουμε την αποφασιστικότατα να βοηθήσουμε αλλά πάντοτε μη παραγνωρίζοντας και τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και το γεγονός ότι, δυστυχώς, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως διαμορφώνεται από τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα τον πόλεμο, δεν είναι κάτι που έχει τερματιστεί έτσι ώστε να μπορεί κανείς να πει μέχρι πού φτάνουν τα μέτρα που θα ανακουφίσουν», τόνισε.

«Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως τουλάχιστον στην Κύπρο και άλλες δύο χώρες της Ευρώπης, υπάρχει η ΑΤΑ, η οποία σε κάποιο βαθμό αναπληροί, οπωσδήποτε ανάλογα και με τον πληθωρισμό, την απώλεια εισοδήματος», κατέληξε.

Ενόψει της σύσκεψης της Παρασκευής, εντείνονται οι πιέσεις από τους παράγοντες της αγοράς για μέτρα ανακούφισης από την εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των αγαθών πρώτης ανάγκης.

Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, αναμένεται πως θα αποφασιστεί η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9% για τους οικιακούς χρήστες αλλά και η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα ενώ ανάμεσα στα μέτρα που εισηγούνται οι παράγοντες της αγοράς είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που σήμερα κυμαίνεται στο 5% και άλλα στοχευμένα μέτρα που θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Cystat, σε ρεκόρ 40ετίας διαμορφώνονται οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών στην Κύπρο.  Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 8,8% τον Απρίλιο από 7,13% το Μάρτιο, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να καταγράφονται σε ηλεκτρισμό (39,0%), πετρελαιοειδή (32,0%) και γεωργικά προϊόντα (18,3%).

Πρόκειται για το ψηλότερο επίπεδο τιμών από το Φεβρουάριο του 1982 όταν ο πληθωρισμός άγγιξε το 9,1%.

Γ.Χ.