You are here

ΠτΔ: Στο 5,8% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας

31/01/2023 17:47

Στο 5,8% φτάνει ο ρυθμός ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας για το 2023, με αυξημένες δαπάνες για έργα υποδομής κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, που επιτρέπει στην επόμενη Κυβέρνηση να σταθμίσει, να υπολογίσει και να μελετήσει τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, τελευταίο σταθμό της σημερινής περιοδείας του στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως οι περιοδείες που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες στις επαρχίες και στην περιφέρεια Τροόδους «είχαν στόχο τόσο την τέλεση εγκαινίων μιας σειράς σημαντικών έργων που έχουν ολοκληρωθεί, όσο και την επιθεώρηση της πορείας υλοποίησης σημαντικότατων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπό κατασκευή».

Έργα, πρόσθεσε, «τα οποία μαζί με το σύνολο των υπολοίπων που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται, όχι μόνο έχουν θέσει πλέον σε τροχιά προόδου, αλλά έχουν δημιουργήσει παράλληλα προοπτικές περαιτέρω οικονομικής, κοινωνικής, τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης κάθε επαρχίας, δήμου και κοινότητας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως εξήγησε «αυτόν ακριβώς τον στόχο είχαμε θέσει, όταν πια είχε ανακάμψει η Κυπριακή Δημοκρατία από την οικονομική κρίση του 2012-2013 και μέσω των επαρχιακών περιοδειών και συσκέψεων ανά το παγκύπριο με τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά την οικονομική ανάκαμψη που άρχισε να παρατηρείται αρκετά νωρίς, το 2015».

«Να στηρίξουμε δηλαδή την αναπτυξιακή πολιτική των τοπικών Αρχών, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει έκαστος Δήμος και κοινότητα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την πλήρη αναζωογόνησή τους προς όφελος των πολιτών», είπε.

Σήμερα, συνέχισε «νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση αντικρύζοντας τη νέα αναβαθμισμένη όψη που έχουν προσδώσει στην ελεύθερη Αμμόχωστο τα έργα που έχουμε προωθήσει σε συνεργασία με τους Δημάρχους, τους Κοινοτάρχες και τα μέλη των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και τους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να τους ευχαριστήσω θερμά, αφού ως και το κοινό μας όραμα, έχουμε καταστήσει την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου οικονομικό πνεύμονα για το κράτος, κέντρο δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης, τόπο κοινωνικής δραστηριοποίησης και πολιτιστικής αναφοράς».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ένας σημαντικός στόχος από την ανάληψη της διακυβέρνησης ήταν ο εμπλουτισμός, αλλά και η περαιτέρω διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που κάθε επαρχία προσφέρει». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, θέλω να «εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για την υλοποίηση των σημαντικότατων επενδύσεων που αφορούν τις μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, Λεμεσού, Λάρνακας με εκτιμώμενες συνολικές δαπάνες πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ».

Αυτά, συνέχισε, είναι «έργα που ενισχύουν τη θέση της Κύπρου σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο τουριστικό περιβάλλον, με προστιθέμενη αξία και οφέλη, που ήδη παρατηρούνται στη μαρίνα Αγίας Νάπας με την ολοκλήρωση του λιμενικού και εμπορικού τμήματος, όπως η αύξηση της επισκεψιμότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, η προσέλκυση νέων επενδύσεων».

Αυτό, είπε, «έγινε κατορθωτό σαν αποτέλεσμα της οικονομικής σταθερότητας που παρουσίασε η χώρα, της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής με αποτέλεσμα να έχουμε επενδύσεις όχι μόνο στον τομέα που αφορά τις μαρίνες, αλλά και στη δημιουργία γηπέδων γκολφ, τις ξενοδοχειακές μονάδες, σημαντικές υποστηρικτικές δομές για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού».  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε επίσης «εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη της περιοχής, τη συνδεσιμότητα των περιοχών της ελεύθερης Αμμοχώστου με το αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς και τη συμφωνία που επετεύχθη και τέθηκε σε ισχύ με τη Βρετανική Κυβέρνηση για τις Ζώνες Ανάπτυξης των κοινοτήτων που εμπίπτουν εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων».

Μια συμφωνία, όπως ανέφερε, «που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των κατοίκων εντός των Βάσεων και με την οποία ευνοούνται 4 Δήμοι και 21 κοινότητες, εκ των οποίων, εντός της Επαρχίας Αμμοχώστου, ο Δήμος Δερύνειας και οι Κοινότητες Άχνας, Λιοπετρίου, Αυγόρου, Φρενάρους και Αχερίτου».

Οι κάτοικοι του Δήμου και των Κοινοτήτων αυτών, θα μπορούν, είπε «να αξιοποιούν τις περιουσίες τους για σκοπούς οικιστικής, τουριστικής, εμπορικής, κτηνοτροφικής και γεωργικής ανάπτυξης, ενώ η υπόλοιπη περιοχή εντάσσεται σε ζώνες προστασίας / ήπιας ανάπτυξης. Ήταν μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, το 2014 κατά τη συνάντηση μας στο Λονδίνο».

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «από την ανάληψη της διακυβέρνησης υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται ή δρομολογήθηκε η υλοποίηση στην Επαρχία Αμμοχώστου πάντοτε με την καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 95 έργα, για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, συνολικού κόστους 240 εκατομμυρίων ευρώ».

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος ανέφερε πως «έχουν ολοκληρωθεί 70 έργα ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ, είναι υπό κατασκευή 11 έργα ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δρομολογήθηκε η υλοποίηση και περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς των Υπουργείων 14 έργα, ύψους 61 εκατομμυρίων ευρώ».

Μετέφερε μάλιστα στους παρευρισκόμενους την «απόλυτη ικανοποίηση» του, γιατί όπως εξήγησε «σύμφωνα με τις εξαγγελίες του 2015 και του 2017 ικανοποιήθηκαν διαχρονικά αιτήματα και ανάγκες των πολιτών αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Δήμων και κοινοτήτων κατά τρόπο σύγχρονο και εξίσου λειτουργικό».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και είπε πως «για ενίσχυση και προστασία του αγροτικού τομέα, προχωρήσαμε για πρώτη φορά στην καθιέρωση Μητρώου Αγροτών ώστε οι επιδοτήσεις να στοχεύουν τους πραγματικούς αγρότες. Ακόμα για διασφάλιση της γεωργικής παραγωγής, προχωρήσαμε σε μεταρρύθμιση του όλου συστήματος καταργώντας τον ΟΓΑ και εισάγοντας το θεσμό του ταμείου διασφάλισης των εσόδων από γεωργική παραγωγή». 

Μεγάλη σημασία, συνέχισε «δόθηκε και στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων με την καταχώριση τους στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου, μεταξύ άλλων, πιστοποιήθηκε και ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και ένα τοπικό προϊόν της περιοχής: Το Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας. Ακόμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο, η διαδικασία ένταξης στον κατάλογο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων, ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωργικό προϊόν της ελεύθερης Επαρχίας, η «Κυπριακή Πατάτα Κοκκινογής».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε η Κυβέρνηση για τους αγρότες, τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, αντανακλάται και από το γεγονός πως κατά την τελευταία δεκαετία, διοχετεύτηκε προς τους αγρότες μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ποσό που ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια ευρώ».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την προγραμματική περίοδο 2023-2027, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί ένα εκ των κληροδοτημάτων προς τους επόμενους, το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα για την συγκεκριμένη περίοδο, αναμένεται να ξεπεράσει τα 450 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους».

Την τελευταία δεκαετία, συνέχισε, «έχουν καταβληθεί σε αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή τους λόγω θεομηνιών, δυσμενών καιρικών συνθηκών ή ακραίων καιρικών φαινόμενων, ποσά που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εγκρίθηκαν πακέτα στοχευμένων μέτρων οικονομικής στήριξης των αγροτών που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η σημερινή περιοδεία του στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αποτελεί την τελευταία μιας σειράς από περιοδείες που έκανε «τους τελευταίους μήνες παγκύπρια, εγκαινιάζοντας, επιθεωρώντας ή θέτοντας θεμέλιους λίθους σε έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ». «Έργα τα οποία κατέστη δυνατόν να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν χάριν στην αποφασιστικότητα και την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήσαμε, αλλά και του οράματος, των αρχόντων και μελών των τοπικών Αρχών, με τους οποίους αναπτύξαμε μια άριστη συνεργασία» είπε και σημείωσε πως, «είναι μέσα από αυτή τη συνεργασία που έγινε κατορθωτό να επιτευχθούν» τα έργα αυτά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την «ολιστική αναβάθμιση και αναζωογόνηση της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, καθώς και των υπολοίπων επαρχιών, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος με μια απλή επίσκεψη ή εάν οι κάτοικοι της περιοχής αναλογιστούν το πώς ήταν οι Δήμοι και κοινότητες τους το 2013 και πως έχουν μεταμορφωθεί την τελευταία δεκαετία. Μια φωτογραφία του 2013 και μια του 2023 αποδεικνύει του λόγου το αληθές», είπε χαρακτηριστικά.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως «όταν το 2013 η πατρίδα μας βρισκόταν στο στάδιο της χρεοκοπίας, ουδείς μπορούσε να πιστέψει ότι θα κατορθώναμε και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο, να θέσουμε την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και να προχωρήσουμε από το 2015 και μετά, στις εξαγγελίες και υλοποίηση έργων ανά το παγκύπριο».

Αναφερόμενος σε επικρίσεις που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για την τέλεση εγκαινίων που κάνει, ο Πρόεδρος είπε πως «τόσο το 2015 όσο και το 2017 βρέθηκα σε κάθε Επαρχία με κάθε άρχοντα των Τοπικών Αρχών, όπου άκουσα τα αιτήματα τους, ενημερώθηκα για τα προβλήματα που παρουσιάζονταν στην υλοποίηση έργων, αλλά και προβήκαμε στην εξαγγελία έργων που είχαν ωριμάσει αλλά και που χρόνιζαν και τέθηκαν στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης».

Σημείωσε ακόμα το «έντονο ενδιαφέρον» που τόσο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και ο ίδιος προσωπικά είχαν επιδείξει «από την ανάληψη της διακυβέρνησης για την ενίσχυση των προοπτικών των τοπικών Αρχών για ισχυρή οικονομική, τουριστική, εμπορική, οικιστική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. Ένα ενδιαφέρον που δεν ήταν όψιμο, αλλά ειλικρινές και το οποίο μετά το πέρας της τοξικότητας που προηγείται των εκλογών θα βρει την αναγνώριση και δικαίωση του». 

Το ενδιαφέρον αυτό, συνέχισε «αφορά κάθε Δήμο και Κοινότητα της Κύπρου, όπου η Πολιτεία προχώρησε στην υλοποίηση πέραν των 1000 αναπτυξιακών έργων ύψους πέραν των 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε όπως είπε να προχωρήσει «με πρόσκληση σύγκρισης των πόσων δαπανήθηκαν τώρα, των πόσων δαπανήθηκαν προγενέστερα, ούτε να αναλογιστεί κανείς ποια Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση νομοσχεδίων για μια εκ των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε περηφάνεια γιατί όπως εξήγησε «παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης, πετύχαμε να οδηγήσουμε τον τόπο μας στην ευημερία και την πρόοδο».

Ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στον χαιρετισμό του στην οικονομική κρίση του 2012-2013, στην πανδημία και στην παρούσα παγκόσμια κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σημείωσε πως «μιλάμε για ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, παρά όλη αυτή την κρίση, που φτάνουν το 5,8%, με αυξημένες τις δαπάνες για έργα υποδομής κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, μια προίκα που επιτρέπει στην επόμενη Κυβέρνηση να σταθμίσει να υπολογίσει να μελετήσει τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει».

Το εξίσου σημαντικό, συνέχισε «είναι και το κληροδότημα που αφήνω, το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο», σχέδιο του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, που προϋπολογίζεται να αφήσει 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα μεταξύ 2023-2027, στοχοθετημένα με συγκεκριμένους τομείς που επιδιώκουν ακόμα περισσότερο τον εκσυγχρονισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού περιλαμβάνονται 58 μεταρρυθμιστικές δράσεις και 75 επενδυτικές».

Νοιώθω ήσυχος, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ότι έχουμε πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να είμαστε σήμερα περήφανοι και να νιώθω και ήσυχος στη συνείδηση, ότι παραδίδω ένα σύγχρονο κράτος μέσα από τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, τη Δικαιοσύνη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε σημαντικούς τομείς γενικότερα. Παραδίδουμε μια στέρεα οικονομία, παραδίδουμε μια ακμάζουσα πατρίδα, παραδίδουμε μια πατρίδα η οποία πρωταγωνιστεί σε σημαντικούς τομείς που πολλά των ευρωπαϊκών κρατών έχουν να ζηλέψουν από την προκοπή αυτής της πατρίδας».

Δεν θέλω, συνέχισε «να κάνω αναφορές είτε στη διαχείριση της πανδημίας είτε στη δημοσιονομική διαχείριση που μιλούν αφ' εαυτής. Δεν είναι λόγια δικά μου, αλλά των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όλων όσοι ασχολούνται και μελετούν με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα τα όσα συμβαίνουν σε κάθε πολιτεία», είπε.