You are here

ΠτΔ στους αρχηγούς: «Δεν ξέρω που θα βρούμε τα χρήματα» μετά τον Ιούνιο

17/04/2020 14:38

Περιορισμένες είναι οι αντοχές των κρατικών ταμείων για διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της σε περίπτωση που οι περιορισμοί συνεχιστούν μετά τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σημείωμα για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση του προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων φέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες δυσκολίες χρηματοδότησης που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος σε περίπτωση παράτασης του lockdown ή αναζωπύρωσης της κρίσης.

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να χαλαρώσει τα μέτρα μετά το Πάσχα, με βάση τις θετικές επιδημιολογικές ενδείξεις για σταθεροποίηση των κρουσμάτων.  Το σημείωμα που φέρνει στην επιφάνεια η StockWatch δείχνει ότι, χωρίς χαλάρωση των μέτρων, η Κύπρος θα κινδυνεύσει με εξάντληση των ρευστοτικών της αποθεμάτων.

Ο ΠτΔ διερωτήθηκε, στο πλαίσιο της σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων, από πού θα εξευρεθούν χρήματα μετά τις 12 Ιουνίου για να καλύψει το κράτος τις επιδοτήσεις  προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους επισημαίνοντας ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί αναγκαιότητα, δεδομένου ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τις προτάσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση, που έχει στην κατοχή της η StockWatch, κατά τη σύσκεψη στο προεδρικό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης  ήταν σαφής ως προς τις αντοχές των δημόσιων οικονομικών σημειώνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για πρόσβαση της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Εξέφρασε τη θέση ότι με βάση τα  στοιχεία  και τις εκτιμήσεις των ειδικών θα μπορεί  η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μερική άρση των  περιοριστικών μέτρων  από τις  αρχές Μαΐου, κάτι το οποίο ενθαρρύνουν και οι βασικοί παράγοντες της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι  θα διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών.

Ο κ. Αναστασιάδης, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου οικονομικών  ανέφερε ότι η δέσμη  μέτρων  για τόνωση των επιχειρήσεων και εργαζομένων θα στοιχίσει στο κράτος €1,3 δις που αντιστοιχεί στο 6.8% του ΑΕΠ για το τρίμηνο μέχρι 12 Ιουνίου που λήγουν τα μέτρα στήριξης.

Σημείωσε ότι τα διαθέσιμα μετρητά  του κράτους ανέρχονται  περίπου στα  €1,7 δις και ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να πάρει από τις τράπεζες  €750 εκ.  Η Κύπρος έχει λάβει ήδη  δάνεια από τις διεθνείς αγορές ύψους €1,75 δις.  Δηλαδή, το κράτος διαθέτει ρευστό €4,2 δις.
Σημειώνεται ότι  την περασμένη Τετάρτη το κράτος άντλησε από την έκδοση γραμματίων του δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, €1,25 δισ., δηλαδή €0,5 δις περισσότερα από όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση, ανεβάζοντας το σύνολο στο €4,7 δις.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι περίπου €5 δις και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο bank run, κατά την έκφραση του υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ορθό να δανειστεί το κράτος από τις τράπεζες.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται, σύμφωνα με τον ΠτΔ  στα €800 εκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού  υποστήριξε ότι οι μελέτες των τεχνοκρατών του κόμματος του καταδεικνύουν ότι η χώρα θα χρειαστεί μέχρι τέλος του έτους €3,68 δις για να καλύψει τις ανάγκες της και με τα δάνεια που έχει εξασφαλίσει η Δημοκρατία  και το €1,7 δις. πλεόνασμα που είχε το κράτος καλύπτονται οι ανάγκες.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός οικονομικών Κ. Πετρίδης εξήγησε στον κ. Κυπριανού ότι το κράτος δεν έχει καθόλου έσοδα.

Παρατήρησε ότι έχουν εξασφαλιστεί δάνεια ύψους €4,3 δις και αυτά προορίζονται για να  καλύψουν υφιστάμενες υποχρεώσεις.  Οι υπολογισμοί του κ. Πετρίδη ήταν πριν την έκδοση €1,25 δις στις τράπεζες.

Επανερχόμενος ο γγ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει το ν/σ αν δεν επεκταθούν τα μέτρα στήριξης στους εργαζομένους και στις ΜμΕ.

Κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει απευθείας ΜμΕ με €500 εκ. σημειώνοντας ότι η  ΚΕΔΙΠΕΣ θα πρέπει  να διαδραματίσει  ρόλο.

Για τα ενοίκια έφερε ως παράδειγμα τις αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση  και επικαλέστηκε το αίτημα της ΠΟΒΕΚ να μειωθούν τα ενοίκια κατά 20%. 

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΚΤ  εξέφρασε τη θέση ότι οι τράπεζες  έχουν δυο τρόπους να κάνουν χρήση της απελευθέρωσης των κεφαλαίων, δηλαδή του €1,3 δις. Είτε να δώσουν δάνεια ή να απορροφήσουν  ζημιές, οι οποίες θα προκύψουν  λόγω αύξησης των ΜΕΔ και των αναδιαρθρώσεων.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι η σύσταση του επόπτη προς τις τράπεζες είναι να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις μέχρις ότου περάσει το νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις από τη βουλή.

Σε ότι αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο για τις  κρατικές εγγυήσεις  ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι για  επανεκκίνηση της οικονομίας  απαιτεί  χρηματοδότηση  για αυτό και η κυβέρνηση, είπε,  ετοίμασε σχετικό ν/σ. για στήριξη της  οικονομίας και των θέσεων  εργασίας.

Τάχθηκε κατά των εισηγήσεων  των  κομμάτων να παραχωρεί  απευθείας το κράτος δάνεια στις επιχειρήσεις.

Επί τούτου παρατήρησε ότι  όταν δανείζει το κράτος, ουδέποτε εισπράττει.  Διερωτήθηκε με ποια κριτήρια θα δίνει δάνεια  το κράτος.

Εξέφρασε μάλιστα ανησυχίες ότι αν το κράτος θα δίνει τα δάνεια στις επιχειρήσεις τότε ίσως να  υπάρξουν παρεμβάσεις κομμάτων, κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν θα ήθελε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου  εμφανίστηκε κάθετος ως την εισήγηση το κράτος να χρηματοδοτήσει απευθείας τις επιχειρήσεις.

Συμφώνησε ωστόσο στην παρακολούθηση της παροχής δανείων από τις τράπεζες και υπέδειξε ότι για σκοπούς διαφάνειας το πιο καλό όργανο ελέγχου είναι ο εγχώριος επόπτης  δηλαδή η ΚΤ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναφερόμενος στις στο ν/σ για τις κρατικές εγγυήσεις   είπε ότι το κόμμα του θα ήθελε να δημιουργηθεί  ταμείο από  €250εκ - €300εκ  για να δοθεί απευθείας στήριξη  προς τις ΜμΕ.

Είπε ότι θα ήταν ευχής έργο να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το ποιοι θα μπορούν να δικαιούνται αυτά τα εξασφαλισμένα δάνεια.

Επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για συμμετοχή της ελεγκτικής υπηρεσίας ως παρατηρητή  σε επιτροπή παρακολούθησης  όπως επίσης και εμπλοκή της βουλής  προτείνοντας όπως η επιτροπή παρακολούθησης διορίζεται κατόπιν διαβούλευσης με την επιτροπή οικονομικών .

Υποστήριξε ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο ΥΠΟΙΚ είναι υπεραισιόδοξα και ότι μέχρι τέλος του έτους οι ανάγκες του κράτος θα είναι περίπου €6 δις.

Ζήτησε όπως έχει τα ακραία σενάρια που έχει ετοιμάσει το ΥΠΟΙΚ ώστε, όπως είπε, να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Πρότεινε όπως εξασφαλίσει η χώρα δάνειο από τον ΕSM και να στηριχθεί με αυτά τα χρήματα ο τομέας της υγείας, νοουμένου, όπως τόνισε. ότι δεν θα  μπει η Κύπρος σε μνημόνιο.  

Υπέδειξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάζει μέτρα μείωσης των δαπανών και μέτρα αύξησης των εσόδων και  υπενθύμισε πως το κόμμα του έχει προτείνει να επισπευσθεί το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων για να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά.

Ο υπουργός οικονομικών σε ότι αφορά την αναφορά του κ. Παπαδόπουλου για δανεισμό από τον ΕSM  είπε ότι θα ήταν καλύτερα αν θα υπάρξει δανεισμός να γίνει για σκοπούς ενίσχυσης του τομέα της υγείας.

Τόνισε ότι οι δυνατότητες των δημοσιονομικών περιορίζονται ασφυκτικά και για τα ενοίκια αναφέρθηκε στο τι έκαναν η Γερμανία και η Ελλάδα. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα De Minimis, είπε ότι σε αυτή την περίπτωση θα  πρέπει να βάλει λεφτά και το κράτος.

Υποστήριξε ότι θα  έχει δημοσιονομικό κόστος αν στηριχθούν οι  ΜμΕ μόνο με βάση αυτό το πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος  τόνισε ότι το  ιατρικό κομμάτι είναι το πιο σημαντικό υπό τις περιστάσεις και πρόσθεσε ότι το ν/σ σε ότι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις δεν πρόκειται να το στηρίξει το κόμμα του.

Διερωτήθηκε αν στο σχέδιο θα συμμετέχουν και οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο οι  τράπεζες θα πωλούν αυτά τα δάνεια σε επενδυτικές εταιρείες.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το ν/σ  για τις κρατικές εγγυήσεις  δεδομένου ότι θα ικανοποιηθούν οι εξής όροι:

Αναγκαιότητα ελέγχου των τραπεζών, αποφυγή κομματικών παρεμβάσεων, να υπάρχει ανώτατο όριο δανείου, να εξυπηρετούνται οι βιώσιμες εταιρείες και οι εταιρίες που δεν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να εξαιρεθούν.

Αξίωσε ρύθμιση των ενοικίων τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά.

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους διατύπωσε τη θέση ότι θα μπορούσε η κρατική εγγύηση στα δάνεια που θα παραχωρήσουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά να είναι 80%-90%.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης  είπε ότι στην Ελλάδα μειώθηκαν τα ενοίκια.  Απαιτείται μείωση ενοικίων, ή, κάποια μορφή επιδότησης ενοικίων, είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου εξέφρασε δυσπιστία για  το ρόλο των τραπεζών  εκφράζοντας φόβους ότι θα υπάρξουν στις όλες διαδικασίες κομματικές παρεμβάσεις.

Ζήτησε παρέμβαση του κράτους για περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Του Λεύκου Χρίστου