You are here

Ρίχνει ρυθμούς η κυπριακή οικονομία

14/08/2019 12:21

Με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2015 αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο η κυπριακή οικονομία, διατηρώντας μεγάλο μέρος της δυναμικής που ανέπτυξε τα προηγούμενα έτη, χωρίς όμως να αποφεύγει την επιβράδυνση που παρουσιάζεται στην ευρωζώνη.

Η οικονομία αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 3,2% που είναι ο χαμηλότερος από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και με τριμηνιαίο ρυθμό 0,7% που είναι ο ίδιος με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η προκαταρκτική εκτίμηση που εξέδωσε σήμερα η Cystat για το δεύτερο τρίμηνο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας, που αναπτύσσεται όμως με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από τις πλείστες χώρες της ευρωζώνης.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, η ευρωζώνη και η ΕΕ αναπτύχθηκαν το δεύτερο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 1,1% και 1,3%, αντίστοιχα. 

Σε τριμηνιαία βάση ο ρυθμός περιορίστηκε στο 0,2%, με τη Γερμανία να καταγράφει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, τη Γαλλία να σημειώνει μεγέθυνση 0,2% και τη Βρετανία συρρίκνωση 0,2%.

Στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας σε επίπεδα άνω του 3% συνέβαλαν, σύμφωνα με τη Cystat, οι κατασκευές, που λαμβάνουν σημαντική ώθηση από την έκδοση διαβατηρίων σε ξένους και την ανέγερση πολυτελών διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια.

Η Cystat αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση της ότι θετικά συνέβαλε ο τομέας «ενημέρωση και επικοινωνία», τις «διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες» και τις «τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία».

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα επίσης αποτυπώνεται στα στοιχεία της Cystat.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο τομέας «χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες», κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεγέθυνσης.

Με βάση τις εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων οίκων, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό οριακά πιο πάνω από το 3% το 2019 έναντι σχεδόν 4% το 2018.

Ο τομέας κατασκευών συντηρεί την οικονομική μεγέθυνση παρά τις φωνές που άρχισαν να ακούγονται για υπέρμετρη έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα και τις ενδείξεις για επιβράδυνση της εισροής νέων επενδυτών στον τομέα.

Χ. Γεωργιάδης: Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και αξιοπιστία

«Η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας συνεχίζεται για 5η χρονιά και παραμένει ισχυρή, με ρυθμό 3.4% για το α’ τρίμηνο και 3.2% για το β’ τρίμηνο του 2019. Έτσι δημιουργούνται ευκαιρίες και θέσεις εργασίας κι έτσι απαντούμε στους  λαϊκιστές και στους μηδενιστές.

Παρά την σημαντική όμως πρόοδο των τελευταίων ετών, εξακολουθούν να υπάρχουν εσωτερικές αδυναμίες και εξωτερικοί κίνδυνοι. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, με υπευθυνότητα και αξιοπιστία», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο υπουργός οικονομίων Χάρης Γεωργιάδης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των νεών στοιχείων της προκαταρτικής εκτίμησης για την ανάπτυξη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από τη στατιστική υπηρεσία.