You are here

Σ. Κληρίδης: Η κυβέρνηση εξέθρεψε τη διαφθορά

03/07/2021 06:00

Αμφιβολίες για τα αποτελέσματα που θα έχει η εκστρατεία της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, εκφράζει ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Κύπρου Σωφρόνης Κληρίδης.

«Πώς είναι δυνατόν να λυθεί το πρόβλημα της διαφθοράς από μια κυβέρνηση που είναι στην εξουσία για οκτώ και πλέον χρόνια και η οποία εξέθρεψε τη διαφθορά μέσω του ΚΕΠ και με άλλους τρόπους;», αναφέρει.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Κληρίδης χαρακτηρίζει «φυσιολογική» την κατάληξη του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, το οποίο όπως σημειώνει «μόνο κατ’ ευφημισμό ήταν επενδυτικό πρόγραμμα».

Μεγάλο ψηφιακό κενό στην παιδεία

Ο κ. Κληρίδης, αναφέρεται στα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημική κρίση.

«Το κύριο πρόβλημα που ανέδειξε η κρίση - πέρα από την γνωστή εξάρτησή μας στον τουρισμό, την οποία γνωρίζαμε - είναι οι ψηφιακές μας αδυναμίες και κυρίως το μεγάλο ψηφιακό κενό στην παιδεία», επισημαίνει.

Τονίζει ότι η εμπειρία του τελευταίου χρόνου «πρέπει να μας ταρακουνήσει και να τροχοδρομήσει δραστικές δομικές αλλαγές στη δημόσια παιδεία του τόπου», υποστηρίζοντας ότι «διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας».

Τα αναγκαία στοιχεία του νέου μοντέλου οικονομίας

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που να δίνει έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις, στον εμπλουτισμό της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και την ανάπτυξη νέων τομέων και δραστηριοτήτων που θα συνεισφέρουν στην οικονομία και θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους νέους μας.

Αναφέρει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία γιατί παρέχει σημαντικούς πόρους για χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής.

«Η έμφαση που δίνεται στην πράσινη συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση είναι ότι χρειάζεται η Κύπρος, γιατί είναι δύο τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά», τονίζει, σημειώνοντας ότι το έργο πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους.

Επισημαίνει ότι για την προώθηση μεταρρυθμίσεων χρειάζεται πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

«Με τις προεδρικές εκλογές να μην είναι πολύ μακριά, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα δούμε κάτι τέτοιο. Όμως, πρέπει να γίνει, και πρέπει να το ζητούμε», αναφέρει.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή