You are here

«Σε άλλες χώρες θα συγκλόνιζε το πόρισμα»

29/04/2021 07:20

Σύγκρουση συμφερόντων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο διαπιστώνουν ότι προκύπτει μέσα από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις έγκριτοι νομικοί και καλούν τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν την ανάλογη ευαισθησία και να παραιτηθούν από το αξίωμα τους.

Αφήνουν επίσης αιχμές για τη χρονική στιγμή που δόθηκε το πόρισμα στη δημοσιότητα, την ώρα δηλαδή που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία βρίσκεται στη Γενεύη και η προσοχή είναι στραμμένη στις κρίσιμες συνομιλίες για το κυπριακό πρόβλημα.

Κληρίδης: Επικράτησε η ημετεροκρατία

Στον απόηχο του ενδιάμεσου πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής το οποίο δόθηκε τη Μεγάλη Τρίτη στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «εκείνο το οποίο διαπιστώνεται είναι ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και σύγκρουση συμφερόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη». Σημείωσε πως ασχέτως ότι δεν είχε δικαίωμα ψήφου, δόθηκαν 50 πολιτογραφήσεις σε ξένους επενδυτές από το δικηγορικό γραφείο το οποίο ανήκει κατά 50% σε συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού (θυγατέρες του ΠτΔ).

«Μέσα από το πόρισμα αναδεικνύεται ότι το κράτος δικαίου δεν επικράτησε, μάλλον επικράτησε η αρχή της ημετεροκρατίας και τις ευνοιοκρατίας. Σε μια ευνοούμενη πολιτεία αυτά τα πράγματα για χώρα μέλος της ΕΕ δεν είναι αποδεκτά. Θα ανέμενα την ανάλογη ευαισθησία από όλους τους εμπλεκόμενους, με δεδομένο ότι σε άλλες χώρες τέτοιου είδους πορίσματα οδηγούν σε παραίτηση πολιτικών προσώπων», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη η λειτουργία του συστήματος ήταν ανεπαρκέστατη και αντί να λειτουργεί ουσιαστικά πάνω στις αρχές της νομιμότητας, λειτούργησε σε ένα πλαίσιο όπου δίνεται η εντύπωση ότι ο καθένας αποφάσιζε ότι ήθελε και προωθούσε τις δικές του υποθέσεις.

Σχολίασε και τις δυο υποθέσεις που αναδεικνύονται μέσα από το πόρισμα και αφορούν πρώην Υπουργούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη (τον πρώην Υπουργό Συγκοινωνιών Μάριο Δημητριάδη και τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη) οι οποίοι συμμετείχαν στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ενώ την ίδια ώρα δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με το όνομα τους προωθούσαν την παραχώρηση χρυσών διαβατηρίων επαναλαμβάνοντας ότι «και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπάρχει τεράστιο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων».

Υπέδειξε πως «φαίνεται ότι τα θέματα κατέληγαν στο Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η σύγκρουση συμφέροντος. Η αρχή είναι ότι δεν είναι ανάγκη μόνο να απονέμεται η δικαιοσύνη αλλά να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι ευνοήθηκαν τα δικηγορικά που είχαν σχέση με τους Υπουργούς».

Πρόσθεσε ότι μέσα από το πόρισμα αναδεικνύονται και κραυγαλέες υποθέσεις στις οποίες ενδεχομένως να υπάρχει διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκφράζοντας την ελπίδα να στοιχειοθετηθεί υπόθεση και να προχωρήσει η δίωξη τους.

Στηλίτευσε επίσης, το ότι έχουν υποβληθεί αιτήσεις απευθείας στους developers και έχουν παραχωρηθεί διαβατήρια τα οποία δεν έλεγχε κανένας διότι οι developers δεν ελέγχονται από κανένα αρμόδιο όργανο και χαρακτήρισε «τραγικό» το γεγονός. 

Αγγελίδης: Σε άλλες χώρες το πόρισμα θα συγκλόνιζε

Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε άλλες χώρες θα συγκλόνιζαν την κοινή γνώμη τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις».

Σημείωσε ότι «σε εμάς ανακοινώθηκε μέσα στην Αγία Εβδομάδα, ενώ η πολιτική ηγεσία σύσσωμη απουσιάζει στο εξωτερικό για τις συνομιλίες για το κυπριακό πρόβλημα. Προφανώς μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα τα ξεχάσουμε όλα», είπε.

Ο κ. Αγγελίδης, συμφώνησε με τον συνάδελφο του ότι «υπάρχει σοβαρότατο θέμα πολιτικής ευθύνης πέραν των άλλων ευρημάτων και νομίζω ότι κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν αυτές τις πολιτικές ευθύνες», επεσήμανε.

Καυτηρίασε το γεγονός ότι και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν Υπουργοί της κυβέρνησης και συμμετείχαν στις αποφάσεις για τις πολιτογραφήσεις και από την άλλη, διαχειρίζονται το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Τα προβλήματα είναι τεράστια, εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι έχουμε αποδημήσει το κράτος. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που το κυπριακό μας πιέζει από όλες τις πλευρές και από την άλλη καταφέραμε να είμαστε σε μια κατάσταση διάλυσης».

Μπρούντζος: Σύγκρουση συμφέροντος

Ο νομικός Χαράλαμπος Μπρούντζος, στις δηλώσεις του στη StockWatch, είπε ότι στην παρούσα περίπτωση υπάρχει ένα οξύμωρο.

«Έχουμε το οξύμωρο ότι υπάρχει μια εκφρασθείσα θέση ότι υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος στο επίπεδο του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα διότι ήταν προγενέστερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και άρα, τίθεται το εύλογο ερώτημα αν είναι δυνατόν να κληθούν να αξιολογήσουν οποιασδήποτε μορφής ευθύνες που τυχόν προκύπτουν στο ενδιάμεσο ή στο τελικό πόρισμα, ενώ ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που τα ενέκρινε με ξεκάθαρη ευθύνη στη διαδικασία που ακολουθήθηκε».

Ο κ. Μπρούντζος, έδωσε και την απάντηση λέγοντας ότι «θεωρώ ότι θεσμικά ίσως να ήταν καλύτερα να αναθέσει ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας την αξιολόγηση του πορίσματος σε ιδιώτη δικηγόρο».

Αναφέρει επίσης ότι «θα πρέπει να διαχωρίσουμε την πολιτική από τη νομική ευθύνη», προσθέτοντας ότι έχει γίνει αρκετά λεπτομερείς εργασία την οποία κανένας δεν μπορεί να υποτιμήσει ή υποβιβάσει.

Τριανταφυλλίδης: Άστοχη η χρονική στιγμή δημοσιοποίησης

Ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης, αν και δεν θέλησε να σχολιάσει επικαλούμενος τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το κυπριακό πρόβλημα, χαρακτήρισε εντούτοις επιεικώς άστοχη τη δημοσιοποίηση του πορίσματος την ώρα που διεξάγονταιοι συνομιλίες στη Γενεύη για το κυπριακό.

«Θεωρώ άστοχη τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Γενικός Εισαγγελέας να δημοσιοποίηση το πόρισμα», είπε.

Ιωαννίδης: Τον Ιούνιο θα γίνει το «σώσε»

Ο τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, περιορίστηκε να πει ότι «το πόρισμα γίνεται για να διευκολύνει το Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει στις ποινικές διώξεις εκεί και όπου υπάρχουν».

Σχολιάζοντας κατά πόσο το πόρισμα έπεσε στα μαλακά λόγω χρονικής συγκυρίας είπε ότι «δεν το νομίζω διότι τον Ιούνιο που θα ανακοινωθεί το τελικό πόρισμα θα γίνει το σώσε».

Της Ηρώς Ευθυμίου