You are here

Σε ανάκριση εφ όλης της ύλης ο ΠτΔ

01/02/2021 07:11

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο Τρίτη, η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το διάτρητο, όπως διαφάνηκε, κυπριακό πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται πως θα κληθεί από την Επιτροπή να απαντήσει σε σωρεία ερωτημάτων που προέκυψαν από τις αντικρουόμενες καταθέσεις των υπουργών της διακυβέρνησης του αλλά και κατά πόσο αστυνομία και ΜΟΚΑΣ διενέργησαν έρευνα στο γραφείο του, όπως ανέφερε στην κατάθεση του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται επίσης να κληθεί να δώσει τη δική του θέση για τον κώδικα δεοντολογίας που ίσχυε ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων. Και βέβαια εάν κάποιο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ή και ο ίδιος, ζήτησαν να εξαιρεθούν οποιαδήποτε φορά που το Υπουργικό Συμβούλιο άναβε το πράσινο για τις χιλιάδες πολιτογραφήσεις ξένων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Ερευνητική Επιτροπή ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Κυριάκος Ιορδάνου, οι περισσότερες πολιτογραφήσεις έγιναν το 2019,  και ύστερα το  2018 και το 2016.

Είναι γνωστό ότι οι διακυβερνήσεις Αναστασιάδη δέχθηκαν πυρά εκ των έσω κατά τις καταθέσεις των Σωκράτη Χάσικου, Χάρη Γεωργιάδη και Κωνσταντίνου Πετρίδη, εξ ου και η πρόσφατη δημόσια κόντρα Χάσικου – Γεωργιάδη.

Όσοι υπουργοί, νυν και πρώην, κατέθεσαν παραδέχθηκαν κενά στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και σημείωσαν ότι οι εγκρίσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο γίνονταν με τυπικό τρόπο.

Σε όλα αυτά και σε σωρεία άλλων ερωτήσεων αναμένεται πως θα κληθεί να απαντήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αύριο στην Ερευνητική Επιτροπή.

Της Ηρώς Ευθυμίου