You are here

Σε δυναμική πορεία ο τομέας των επενδυτικών ταμείων

28/09/2022 13:36

Σε δυναμική πορεία, αναμένεται να επανέλθει ο τομέας των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, ευθύς μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που συνεχίζει να επηρεάζει δυσμενώς το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση τις επενδύσεις.

Στην εκτίμηση αυτή, προέβησαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Ανδρέας Γιασεμίδης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Ευγένιος Ευγενίου.

Επισημάνθηκε και από τους δύο, ότι εμπιστεύονται την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του τομέα, ο οποίος συνεχίζει, όπως σημείωσαν, να μεγαλώνει με σταθερά βήματα, παρά τις αντιξοότητες.

Τα αισιόδοξα μηνύματα για τον τομέα στην Κύπρο, παρά την πτωτική τάση, προκύπτουν, όπως ανέφεραν και από την πρόσφατη κάθοδο του επενδυτικού ταμείου του αραβικού κολοσσού, Saudi Aramcο, με αρχικό ενεργητικό υπό διαχείριση €1,25 δισ. και νωρίτερα της MUFG Investor Services, του παγκόσμιου βραχίονα εξυπηρέτησης περιουσιακών στοιχείων του Mitsubishi UFJ Financial Group.

Ο κ. Γιασεμίδης, αναφέρθηκε σε στοιχεία της ΕΚ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το ενεργητικό υπό διαχείριση (AUM) των επενδυτικών ταμείων που ανήλθε στα €11,1 δισ., ενώ ο αριθμός των αδειοδοτημένων οργανισμών ανήλθε σε 322, καταγράφοντας αύξηση 39,7% και 53,3% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ο κ.  Γιασεμίδης επεσήμανε, ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επίδραση στον τομέα παγκόσμια, με την Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2022 να καταγράφει μικρή μείωση της τάξης του 3,9% στα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, έπειτα από 25 συνεχόμενα τρίμηνα ανόδου.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις στην Κύπρο ξεπέρασαν τα €2,5 δισ. με διάχυση σε τομείς όπως η ναυτιλία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και τα ακίνητα.

«Οι προκλήσεις», πρόσθεσε, «είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι προοπτικές. Η χώρα μας μπορεί να καταστεί σημαντικός κόμβος επενδυτικών ταμείων, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Από την πλευρά του, ο Ευγένιος Ευγενίου ανέφερε ότι ο τομέας των επενδυτικών ταμείων που είναι σχετικά νέος, αναπτύχθηκε στην Κύπρο, μέσα από συντονισμένη προσπάθεια και με πρωτοβουλία του Invest Cyprus, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η συνεισφορά του τομέα αυτού, είπε, είναι απτή και ποικιλότροπη στην κυπριακή οικονομία, η οποία εκτός από μετρήσιμη, είναι πλέον και υπολογίσιμη.

Πρόσθεσε, πως η συνεισφορά του τομέα, αποτυπώνεται μέσω των επενδύσεων εντός Κύπρου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, των νέων πηγών εσόδων που προκύπτουν για το κράτος και κυρίως, από τη διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Είναι ένας τομέας, σημείωσε, ο οποίος συμβάλλει στη μετεξέλιξη των επαγγελματικών υπηρεσιών.

«Η προώθηση της Κύπρου», πρόσθεσε, «ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, με έμφαση την εγγραφή επενδυτικών ταμείων, αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και με ικανοποίηση βλέπουμε τη μεγέθυνση του».

Υπέδειξε, ότι ο εν λόγω τομέας, αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες δράσης του Invest Cyprus, ως ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός για προσέλκυση επενδύσεων και διεθνών οργανισμών στην Κύπρο.

Οι άλλοι δύο άξονες, είναι η προσέλκυση εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης και ταλέντου, καθώς και επενδύσεις που συνάδουν με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, της υγείας και της εκπαίδευσης.