You are here

Σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις ομολόγων

26/07/2021 07:08

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων ακολουθώντας την ευρύτερη τάση που επικρατεί στην ευρωζώνη. Ωστόσο, παραμένουν σε ψηλότερα επίπεδα έναντι των αποδόσεων ομολόγων των πλείστων χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου ανέρχεται σε 0,28%.

Παρά το χαμηλό επίπεδο, είναι η Πέμπτη ψηλότερη απόδοση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, ο κύριος παράγοντας αυτής της τάσης είναι η υποστήριξη που παρέχεται από την ΕΚΤ με μη-τυπικά μέτρα όπως τα αρνητικά επιτόκια και το πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων (Asset Purchase Programme).  

Όπως αναφέρει στη StockWatch ο οικονομολόγος και συνέταιρος της KPMG Τάσος Γιασεμίδης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα απόρροια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες και της διατήρησης της επιτοκιακής πολιτικής.

«Παρά την αρχική διάθεση που επέδειξε η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής για σταδιακή απόσυρση των μέτρων έκτακτης ανάγκης, το νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας οδηγεί στη διατήρηση των μέτρων. Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διατήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η νέα μετάλλαξη του ιού», τονίζει.

Σημειώνεται ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης σκοπό έχει τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%, με την ΕΚΤ να λαμβάνει απόφαση πρόσφατα ότι προσωρινά μπορεί να ξεπεράσει το συγκεκριμένο ποσοστό, θεωρώντας τις πληθωριστικές τάσεις που αναπτύσσονται τελευταία προσωρινές.

«Μέσα στο συγκεκριμένο περιβάλλον οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά ψηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον οι επενδυτές διακρίνουν προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία όπως το υψηλό ποσοστό δημόσιου χρέους και το γεγονός ότι κύριοι πυλώνες της οικονομίας επηρεάζονται σημαντικά από την εξάπλωση της πανδημίας», επισημαίνει ο κ. Γιασεμίδης.

Ο οικονομολόγος Μάριος Σούπασιης σημειώνει ότι τα μέτρα της ΕΚΤ αποσκοπούν στη μείωση των κόστων και του δανεισμού για τις επιχειρήσεις πρωτίστως και τα νοικοκυριά, ενώ επίσης υποστηρίζουν την εξαγωγική δραστηριότητα της ευρωζώνης. 

Παράλληλα, στοχεύουν σε επιπλέον δανεισμό από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την ανάκαμψη του πληθωρισμού, αναφέρει.

Πέραν των αρνητικών επιτοκίων, το πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων τρέχει αυτή τη στιγμή με €20 δισ. το μήνα στην ευρωζώνη, ενώ λόγω της πανδημίας, η οικονομική στήριξη στην ευρωζώνη ενισχύθηκε μέσω του Pandemic Emergency Purchase Program (€1.8 τρισ.).

«Το ερώτημα κατά την άποψη μου, δεν είναι γιατί τα επιτόκια και οι αποδόσεις των Κυβερνητικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είμαστε σε επίπεδο αρνητικών επιτοκίων εδώ και 7 χρόνια τώρα.  Ο πληθωρισμός, είτε προσωρινός ή όχι, φαίνεται σιγά σιγά να ανεβαίνει», σημειώνει ο κ. Σούπασιης. 

Προσθέτει ότι οι λόγοι είναι σύνθετοι, και αφορούν παράγοντες όπως οι καταναλωτικές προσδοκίες μετά τα απανωτά lockdown, ή οι διακοπές στις αλυσίδες προσφοράς (disruption of supply chains) από την Ανατολή (Κίνα, κτλ).  

«Το ερώτημα είναι αν οποιαδήποτε διαφοροποίηση στον ισχνό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, θα προκαλέσει οποιαδήποτε αντίδραση από την ΕΚΤ – όπως λόγου χάρη την αύξηση των βασικών επιτοκίων.  Σε περίπτωση που η οικονομία τρέχει με αύξηση στον πληθωρισμό πέραν της οικονομικής ανάπτυξης τότε αντιμετωπίζεις stagflation.  Σε περίπτωση που η πανδημία δεν κοπάσει, αυτό θα είναι ένα αρκετά δύσκολο σενάριο για όλους μας», αναφέρει στη StockWatch ο κ. Σούπασιης.

Παρά το ιστορικό χαμηλό επίπεδο των κυπριακών ομολόγων, στις πλείστες χώρες της ΕΕ οι αποδόσεις είναι αρνητικές.

Τις πιο ψηλές αποδόσεις έχουν τα ομόλογα στην Ιταλία, στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Της Γεωργίας Χαννή