You are here

Σε λίγες ώρες το όνομα του νέου διοικητή της ΚΤ

29/04/2002 23:59
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Σε πολύ λίγες ώρες θα γνωρίζουμε το όνομα του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ανέβαλε χθες να ανακοινώσει την απόφαση του, λόγω της συνάντησης που είχε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η ώρα της οποίας άλλαξε δύο φορές με αποτέλεσμα να ακυρώσει ο πρόεδρος δύο συναντήσεις που προγραμμάτιζε σε σχέση με το διορισμό του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Το όνομα του νέου
διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινωθεί οριστικά σήμερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος Κληρίδης σε τηλεοπτικό σταθμό.

Επιπρόσθετες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο διορισμός του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινωθεί λίγο πριν τις 11 το πρωί, αφού την ώρα αυτή θα πρέπει να περιοδεύσει με το ελικόπτερο σε όλα τα φράγματα της νήσου.

Όπως πληροφορούμαστε, στις οκτώ η ώρα ο πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλή της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην
Ευρωπαϊκή Ένωση Γιώργο Βασιλείου και δεν αποκλείεται μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν να είναι και το όνομα του νέου διοικητή της Κεντρικής
Τράπεζας.

Στις 8.45 θα προσέλθουν στο προεδρικό οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών Τάκης Κληρίδης και Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Το όνομα του τελευταίου προβάλλει ως φαβορί για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι τυχόν μετακίνηση του κ. Χριστοδούλου στην Κεντρική θα υποχρεώσει πιθανόν τον πρόεδρο Κληρίδη να προβεί σε μίνι ανασχηματισμό, πράγμα το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κληρίδη ότι δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό.

Μέσα από αυτά τα σενάρια προβάλλει τώρα και ένα άλλο σενάριο το οποίο συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μελετά σοβαρά να επεκτείνει τη θητεία του Αυξέντη Αυξεντίου, μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, για δύο λόγους.

ΠΡΩΤΟΝ: Να ολοκληρώσει την εναρμόνιση του νομισματοπιστωτικού συστήματος
και να προετοιμάσει με τον καλύτερο τρόπο το διάδοχο του ενόψει του δύσκολου
έργου που θα αναλάβει λόγω ένταξης στην ΕΕ.

ΔΕΥΤΕΡΟ:Να δοθεί η ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις προσεχείς εκλογές να διορίσει εκείνη το νέο διοικητή και απλά να μην τον κληρονομήσει. Αυτό άλλωστε έχει εισηγηθεί προς τον πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες μα και ο πρόεδρος της βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Τέλος πληροφορούμαστε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδέχεται να διορίσει και υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα, βάσει του συντάγματος του 1960.