You are here

ΣΕΛΚ: Κατευθυντήριες γραμμές FATF για ξέπλυμα

15/07/2019 17:11

Για τις κατευθυντήριες γραμμές για την προσέγγιση βάσει κινδύνου όπως εκδόθηκαν από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) ενημερώνει τα μέλη του ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην υποστήριξη των επαγγελματιών κατά τον σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων για τη διαχείριση των κινδύνων τους σε θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, κατά τη σύναψη ή τη διατήρηση επιχειρηματικών σχέσεων.

Ειδικότερα, επισημαίνουν την υποχρέωση των επαγγελματιών να εξακριβώνουν και να επαληθεύουν τις πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο και παρέχουν παραδείγματα απλουστευμένων, κανονικών και αυξημένων μέτρων δέουσας επιμέλειας (SDD, CDD, EDD).

Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση του κινδύνου για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας παρέχουν βοήθεια στους επαγγελματίες για την αξιολόγηση του κινδύνου χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε επίπεδο δικαιοδοσίας, παρέχοντας καλές πρακτικές, συναφείς πηγές πληροφοριών και πρακτικά παραδείγματα που βασίζονται στην πραγματική εμπειρία χωρών.