You are here

Σφήνα ελεγκτή για επιβράβευση κακοδιαχείρισης

24/11/2017 06:55
Σφήνα στην προεκλογική απόφαση της κυβέρνησης να διαγράψει τα χρέη κοινοτικών συμβουλίων προς το τμήμα αναπτύξεως υδάτων (ΤΑΥ) μπαίνει η ελεγκτική υπηρεσία, θεωρώντας ότι η σχετική απόφαση επιβραβεύει την κακοδιαχείριση.

Προτείνει, μάλιστα, στην κυβέρνηση να δώσει τα χρήματα με άλλο τρόπο, με αύξηση της χορηγίας στα συμβούλια αντί με διαγραφή των οφειλών, ιδίως αν αυτές προέκυψαν από κακή διαχείριση δημοσίων πόρων.

Σε χθεσινή επιστολή του προς την επιτροπή οικονομικών, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρατηρεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΤΑΥ, ότι οι πέραν των 90 ημερών καθυστερημένες οφειλές των κοινοτήτων κατά τις 14 Νοεμβρίου του 2017, ανέρχονταν συνολικά στα €21,8 εκ. συν €2,8 εκ. τόκοι.

Μετά από αναφορά σε παράδειγμα κοινότητας που ενώ εισπράττει τέλη υδατοπρομήθειας δεν πληρώνει τις οφειλές της στο ΤΑΥ, η ελεγκτική υπηρεσία εκφράζει την άποψη ότι «δεν θα πρέπει να διαγραφούν οι οφειλές των τοπικών αρχών προς το ΤΑΥ».

Σημειώνεται ότι αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση, στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής που η ίδια καθορίζει, να αυξήσει τις χορηγίες προς τις τοπικές αρχές, μέσω του προϋπολογισμού.

Επισημαίνεται ωστόσο, πως τυχόν «αύξηση των χορηγιών δεν θα πρέπει να συσχετίζεται με τη διαγραφή οφειλών, ειδικά αν αυτές οι οφειλές δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης».

Ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει ότι, όπως αναφέρεται επανειλημμένως σε σειρά εκθέσεων της ελεγκτικής υπηρεσίας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε άνιση μεταχείριση μεταξύ των κοινοτικών συμβουλίων και θα επιβράβευε στην ουσία, τα κοινοτικά συμβούλια που δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους.

«Επιπρόσθετα», αναφέρει, «ενδεχομένως να άνοιγε το δρόμο για παρόμοιες διεκδικήσεις από δήμους, οι οποίοι οφείλουν για παρόμοιους λόγους, πολύ ψηλότερα ποσά στο ΤΑΥ».

Υπενθυμίζεται ότι η ελεγκτική υπηρεσία πρόσφατα είχε εκφράσει αντιδράσεις και ως προς την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποπληρωμή οφειλών ύψους €19,5 εκ. των ποδοσφαιρικών σωματείων στο τμήμα φορολογίας και στις κοινωνικές ασφαλίσεις, κάνοντας λόγο για κρατικές ενισχύσεις και μεθόδευση παράκαμψης της νομοθεσίας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε πριν λίγο διάστημα και την καταβολή των δόσεων για μεγάλα δάνεια των δήμων, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εισπράττουν αλλά δεν πληρώνουν οφειλές
Οι ψηλότερες οφειλές, σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή, εντοπίζονται στο κοινοτικό συμβούλιο Βορόκλινης που οφείλει €3,7 εκ. στο τμήμα αναπτύξεως υδάτων για αγορά νερού και άλλες €562,1 χιλ. σε τόκους.

Από το 2000 μέχρι το 2016 το συμβούλιο Βορόκλινης έχει εισπράξει συνολικά ποσά €7,7 εκ. ως τέλη υδατοπρομήθειας ενώ, στο ΤΑΥ καταβλήθηκε μόνο ποσό €4,4 εκ.

«Δηλαδή, ένα ποσό ύψους €3,3 εκ., ενώ είχε εισπραχθεί από τους καταναλωτές, δεν είχε καταβληθεί στο ΤΑΥ», σημειώνεται, με την ελεγκτική υπηρεσία να επισημαίνει ότι τα τέλη που επιβάλλει το κοινοτικό συμβούλιο Βορόκλινης, είναι από τα δεύτερα ψηλότερα της περιοχής.

Της Μαρίας Χαμπή