You are here

Σιαρλή: Δεδομένη η συστημικότητα Κύπρου

24/01/2013 09:25
Το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό υποστήριξε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, επικαλούμενος και σχετικές διαπιστώσεις της τρόικας και του Eurogroup.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και σε ερώτηση εάν τέθηκε από διάφορους συναδέλφους του ζήτημα ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι κατά τις συζητήσεις πριν από το Eurogroup αλλά και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, κατέληξαν ότι «όντως η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωζώνης και επομένως μία σημαντική αλλαγή με βάση τα γεγονότα όπως τα γνωρίζουμε θα μπορούσε να προκαλούσε πρόβλημα στην Ευρωζώνη».

«Αυτή η διαπίστωση», είπε, «ανήκει στην τρόικα πριν ακόμη συνέλθει την περασμένη Δευτέρα το Eurogroup. Πρέπει να τονίσω ότι η συστημικότητα της Κύπρου είναι δεδομένη».

Τα μέλη της Ευρωζώνης, είπε, καλωσόρισαν την πρόοδο που έχει γίνει για την υλοποίηση αναφορικά με τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί. Επίσης επισημαίνεται το γεγονός ότι συνεχίζεται και αναμένεται σύντομα η κατάληξη του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco σε ότι αφορά στις κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών. Το αποτέλεσμα αυτό, σημείωσε, θα περιληφθεί στο μνημόνιο και θα ανακοινωθεί με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

«Η κυπριακή πλευρά θα μάθει για το ύψος των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών αλλά υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί εάν δεν περιληφθεί στο μνημόνιο και πέσουν οι υπογραφές», υπέδειξε ο κ. Σιαρλή.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου αναμένεται να ανακοινωθεί τέλος Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχει στάση πληρωμών

Τόνισε ότι ο ίδιος διαβεβαίωσε τους εταίρους του Eurogroup ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών καθώς εξήγησε η κυβέρνηση ανέλαβε να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους.

Από την πλευρά του το Eurogroup διαβεβαίωσε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει κατάληξη σε ένα πρόγραμμα τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup», είπε, «θα καθορίσει την ατζέντα για την επόμενη Σύνοδο, που θα λάβει χώρα στις 11 Φεβρουαρίου».

Επανέλαβε ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα καθοριστούν από το νέο πρόεδρο του Eurogroup, σημειώνοντας ότι «δεν είναι βέβαιο εάν το θέμα της Κύπρου θα τεθεί σε αυτή τη Σύνοδο». Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι δεν αποκλείεται να συνέλθει εκτάκτως νέα Σύνοδος για την Κύπρο εντός του ερχόμενου Μαρτίου.

Υποστήριξε εκ νέου ότι το αναμενόμενο από τους πιστωτές της Κύπρου δάνειο θα είναι βιώσιμο και υπάρχουν, όπως υπογράμμισε, τρόποι για να είναι βιώσιμο.

Ρήτρα για ξέπλυμα χρήματος

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει περιληφθεί ρήτρα στο μνημόνιο σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «πράγματι έχει περιληφθεί μία πρόταση σύμφωνα με την οποία στο μνημόνιο θα γίνεται αναφορά για το ξέπλυμα χρήματος και την υλοποίηση όλων των σχετικών νομοθεσιών».

«Εμείς είμαστε άνετοι και όπως γνωρίζετε έχουμε νομοθετήσει επί του θέματος και αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να αποδείξουμε και να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι η Κύπρος όχι μόνο έχει νομοθετήσει αλλά και υλοποιεί όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία».

Ρωσικό δάνειο

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες δηλώσει ρώσων αξιωματούχων, φήμες και πληροφορίες για το ρωσικό δάνειο προς την Κύπρο, ο κ. Σιαρλή είπε ότι επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε χρονική επέκταση εξόφλησης αυτού του δανείου για πέντε χρόνια, μέχρι το 2021.

Διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε διαγραφή του ρωσικού δανείου. «Δεν υπάρχει και ούτε τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα», σημείωσε ο κ. Σιαρλή.

Ανέφερε ότι δεν ζητήθηκε μέχρι σήμερα εμπλοκή της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση που επίκειται με την τρόικα εκφράζοντας την άποψη ότι δεν βλέπει στο παρόν στάδιο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.