You are here

Σιαρλή: Στόχος ο δανεισμός με επιτόκιο 2,5%

29/11/2012 11:26
Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να πετύχει δανεισμό από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με επιτόκιο 2,5%, δήλωσε σήμερα στη βουλή ο υπουργός οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του 2013, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «το επιτόκιο δεν είναι παράλογο δεδομένου του ότι χώρες σαν την Ελλάδα έχουν πετύχει καλύτερους όρους και δεδομένης της διασύνδεσης του κυπριακού προβλήματος με την Ελλάδα».

Ο κ. Σιαρλή ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του κυπριακού χρέους.

Σημείωσε, ότι η μεγαλύτερη μάχη που θα δώσει η Κύπρος στο Eurogroup είναι να τονίσει ότι το πρόβλημα της χώρας δημιουργήθηκε εξαιτίας ενός άλλου κράτους της ευρωζώνης.

Σταχυολογώντας τα επόμενα βήματα για λήψη στήριξης από τους πιστωτές, ο κ. Σιαρλή χαρακτήρισε δύσκολες τις επόμενες βδομάδες, καθώς θα υπάρχει, όπως είπε, διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους μας στο Eurogroup.

Την άλλη Δευτέρα, είπε, το θέμα της Κύπρου αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει κι άλλη συνεδρία του Eurogroup στις 12 ή 13 Δεκεμβρίου και ακολούθως το θέμα να σταλεί στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου ή και αργότερα αφού θα χρειαστούν, είπε, έξι εβδομάδες για έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Σημείωσε ότι θα είναι δύσκολη η συζήτηση στο Eurogroup και διαβεβαίωσε ότι εντός της ημέρας, μόλις λάβει το υπουργείο το μνημόνιο από τις Βρυξέλλες θα αποστείλει στη βουλή το τελικό κείμενο.

Kάλεσε τη βουλή να ψηφίσει κάποια νομοσχέδια πριν το Eurogroup για να ενισχυθεί, όπως τόνισε η διαπραγματευτική θέση της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, η τρόικα έχει επαφές με άλλες χώρες της ευρωζώνης η οποία με τη σειρά της ενημερώνει την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στάση των υπόλοιπων χωρών.

Υπέδειξε πως στο Eurogroup ενδεχομένως να τροποποιηθεί η συμφωνία μετά από απαίτηση άλλων χώρων, καλώντας εκ νέου τη βουλή να εγκρίνει νομοσχέδια της κυβέρνησης για να μην φέρνουν όπως είπε προσχήματα άλλες χώρες.

«Γνωρίζουμε τη στάση των κρατών μελών» και υπέδειξε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτές θα μας εγκρίνουν το δάνειο».

Τόνισε, ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος χρηματοδότησης είναι να προηγηθεί ενιαία εποπτεία των τραπεζών ενώ το ΔΝΤ ζητά να μην επιβαρύνέται το κράτος από τα δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο μνημόνιο περιλαμβάνεται πρόνοια, σύμφωνα με την οποία τυχόν διαφοροποίηση από το στόχο θα πρέπει να συνεπάγεται λήψη μέτρων, αφού κάθε τρεις μήνες το Eurogroup θα παρακολουθεί την εξέλιξη του μνημονίου και σε περίπτωση απόκλισης του στόχου ενδεχομένως να χρειαστούν διορθώσεις.

Ο Βάσος Σιαρλή, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών του κράτους, τονίζοντας ότι γίνονται ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης εμπιστευτικής φύσης για χρηματοδότηση.

Για ενδεχόμενη χρηματοδότηση, είπε, η κυβέρνηση έχει σχέδιο α, β και γ.

Όσον αφορά τον έλεγχο της Pimco σημείωσε ότι η προκαταρκτική έκθεση θα είναι έτοιμη στις 7 Δεκεμβρίου και η τελική έκθεση στα μέσα Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ τα αποτελέσματα της τελικής έκθεσης της Pimco δεν θα έχουν διαφορά από την αρχική έκθεση.

Εξέφρασε στη συνέχεια την ικανοποίηση του για την υπεύθυνη στάση της βουλής, η οποία όπως είπε, ήταν καθοριστική για την επίτευξη της αρχικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Κάλεσε τη βουλή να συνεχίσει την υπεύθυνη στάση για να υπάρξει, όπως σημείωσε, κατάληξη επί του μνημονίου.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου