You are here

Σημαντική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα

26/08/2019 14:03

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε τον Αύγουστο το οικονομικό κλίμα μετά από τρεις μήνες επιδείνωσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Αύγουστο του 2019 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση 3,6 ποσοστιαίων μονάδων με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να ανεβαίνει στις 111,4 μονάδες από 107,8 μονάδες τον Ιούλιο.

Όπως τονίζει το ΚΟΕ, η αύξηση του Αυγούστου είναι η δεύτερη που καταγράφεται μέσα στη χρονιά, μετά από την άνοδο του Απριλίου 2019.

Η βελτίωση του δείκτη τον Αύγουστο οφείλεται στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στη βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών αξιολόγησαν θετικότερα την τρέχουσα κατάσταση τους και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του κλίματος.

Τον Αύγουστο οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτηση τους το τελευταίο τρίμηνο ήταν θετικότερες συγκριτικά με τον περασμένο μήνα και, παράλληλα, οι εκτιμήσεις τους για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόλησή τους το τελευταίο τρίμηνο παρέμειναν στα οριακά αρνητικά επίπεδα του Ιουλίου και οι εκτιμήσεις τους για τον αριθμό των εργαζομένων τους το επόμενο τρίμηνο ήταν πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον Ιούλιο. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης των υπηρεσιών τους αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο βελτιώθηκε οριακά λόγω ευνοϊκότερων αξιολογήσεων σχετικά με τα τρέχοντα αποθέματα των επιχειρήσεων.

Η καλυτέρευση του κλίματος στις κατασκευές ήταν κυρίως αποτέλεσμα πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων σχετικά με τη μελλοντική απασχόληση στον τομέα.

Στη μεταποίηση οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τα τρέχοντα αποθέματά τους ήταν δυσμενέστερες και οι προσδοκίες τους για την παραγωγή του επομένου τριμήνου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, επιβαρύνοντας το κλίμα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε οριακά λόγω της προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και της αποδυνάμωσης των προθέσεών τους για μεγάλες αγορές.

Της Γεωργίας Χαννή