You are here

Στα όρια της η ανάπτυξη

10/06/2008 13:07
Επιβράδυνση καταγράφει το πρώτο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας λόγω της μειωμένης συνεισφοράς του τομέα των κατασκευών και των ακινήτων. Σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, περιορίστηκε στο 4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν σημαντική κάμψη του τομέα ακινήτων (-11,3% οι άδειες οικοδομής το πρώτο τρίμηνο), απότομη μείωση των εισαγωγών(-0,1% τον Απρίλιο), μείωση στις εγγραφές οχημάτων(-0,9% το Μάιο) και καθίζηση των τουριστικών εσόδων(-12,8% τον Απρίλιο). Οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές μετά τον Απρίλιο, καταδεικνύοντας την απότομη αναστροφή του θετικού επιχειρηματικού κλίματος τους τελευταίους μήνες.


Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το φετινό τρίμηνο στα €3049,8 εκ. Το πρώτο τρίμηνο του 2007 ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006, η οικονομία μεγεθύνθηκε με ρυθμό 4,5%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο φετινό τρίμηνο είναι ο χαμηλότερος που σημειώνεται από το τρίτο τρίμηνο του 2006. (βλέπε πίνακα).

Από την πλευρά της προσφοράς, την κύρια ώθηση στην ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους την έδωσε ο ευρύτερος τομέας του εμπορίου (+4,9%) στον οποίο περιλαμβάνονται επίσης οι κλάδοι των ξενοδοχείων, των μεταφορών και των επικοινωνιών. Αντίθετα, σχετική επιβράδυνση σημείωσαν οι ευρύτεροι τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+3,8%) και των κατασκευών (+3,6%).

Από πλευράς ζήτησης, οι δαπάνες με τη μεγαλύτερη επίδραση προήλθαν κατά κύριο λόγο από την ιδιωτική κατανάλωση (+7,3%) και τις ακαθάριστες επενδύσεις (+4,3%). Η επίδραση των δύο αυτών κατηγοριών αντανακλάται και στις αυξημένες εισαγωγές (+14,4%). Η δημόσια κατανάλωση σημείωσε μείωση (-2,8%), ενώ περιορισμένες ήταν και οι εξαγωγές (+2,0%).

Την επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας προανήγγειλε αρκετές φορές ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος την απέδωσε σε εξωγενείς παράγοντες όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 3,5% σε σχέση με 4,5% πέρσι.

Της Γεωργίας Χαννή