You are here

Στα £6,8 δις το κόστος της εισβολής

16/10/2002 09:59
Σύμφωνα με μελέτη του Παν/μίου Κύπρου

Στα £6,8 δισεκατομμύρια ανέρχεται, το συσσωρευμένο κόστος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για να ανακοπεί η περαιτέρω συσσώρευση απωλειών και η επιδείνωση της άνισης κατανομής των οικονομικών βαρών της εισβολής, πρέπει η ετήσια οικονομική βοήθεια προς τους εκτοπισμένους και παθόντες να αυξηθεί στα 250 εκατομμύρια λίρες, σε τιμές 1995, ένα ποσό το οποίο να αυξάνεται με τον πληθωρισμό και την αύξηση της αξίας της γης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Κεντρικού Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών, μέχρι το 2000 «το συσσωρευμένο ‘καθαρό’ κόστος για τους εκτοπισμένους και παθόντες ήταν 4 δισεκατομμύρια λίρες», ένα ποσό που κρίνεται «αδύνατο να καλυφθεί από τις τρέχουσες κρατικές δαπάνες, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της οικονομίας».

Το ύψος των απωλειών που έχουν υποστεί οι Τ/Κ - οι οποίοι εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές - από την τουρκική εισβολή για την περίοδο 1974-99, ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο λίρες, σε τιμές 1995. Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε ψες στη Λευκωσία, έγινε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πάνο Πασιαρδή.

Επιπλέον, η μελέτη εισηγείται εναλλακτικά μέτρα και συγκεκριμένα τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου Σχεδίου Φερεγγυότητας σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό που να λειτουργεί ως Συνεργατική Τράπεζα για τους Εκτοπισμένους και Παθόντες (ΣΤΕΠ), το οποίο θα εξασφαλίζει εισόδημα στους δικαιούχους ίσο περίπου με το 1,5% της τρέχουσας αξίας της κατεχόμενης ή απροσπέλαστης περιουσίας τους. Για σκοπούς δανειοδότησης, το ΣΤΕΠ θα αναγνωρίζει τους τίτλους κατεχόμενης ή απροσπέλαστης περιουσίας, όπως ακριβώς οι εμπορικές τράπεζες αναγνωρίζουν τους τίτλους περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, τόνισε ότι σε περίπτωση που το κυπριακό παραμείνει άλυτο και η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, «το θέμα της ισότιμης κατανομής των βαρών από την τουρκική εισβολή θα προσλάβει και άλλες διαστάσεις», διαβεβαιώνοντας ότι δεν διαγράφονται οι ζημιές και το κόστος της πρόσβασης προς τις συγκεκριμένες περιουσίες.

Ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε και στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού και σημείωσε πως θα πρέπει να προσδιοριστούν «τα αποτελέσματα της οποιασδήποτε λύσεως που θα αποδεχτεί ο κυπριακός λαός, έτσι ώστε να δούμε πώς στα πλαίσια ενός τέτοιου μέλλοντος θα επέλθει πραγματική ισότιμη κατανομή βαρών». Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο προϋπολογισμός του Φορέα από τις 40.000 λίρες από την περίοδο που συστάθηκε, έχει ανέλθει φέτος στα £22 εκατομμύρια.