You are here

Στα ξένα πρακτορεία η αίτηση Κύπρου

26/06/2012 09:31
Το ποσό της βοήθειας που θα χρειαστεί η Κύπρος ενδέχεται να είναι ίσο με το μισό της αξίας της κυπριακής οικονομίας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ. Στην ανταπόκριση του πρακτορείου από τη Λευκωσία αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι το πέμπτο μέλος της Ευρωζώνης που προσφεύγει στο Μηχανισμό για χρηματοδότηση, ενώ προστίθεται ότι το ποσό της διάσωσης μπορεί να κυμαίνεται από €6 έως €10 δισ.

Παράλληλα σημειώνεται η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή στο πρακτορείο, ότι το ποσό της διάσωσης θα μπορούσε να είναι ενισχυμένο, ώστε να καλύψει και δημοσιονομικές ανάγκες.

Ακόμη, αναφέρεται ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξασφάλιση διμερούς δανείου, παρότι σημειώνεται πως η προσφυγή στον Μηχανισμό φαίνεται να σηματοδοτεί την εξάντληση των προσπαθειών για σύναψη δανείου από την Ρωσία ή την Κίνα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει την αντίδραση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker, με την οποία χαιρετίζει το αίτημα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Juncker, η ευθύνη για τη διαπραγμάτευση των απαιτούμενων προϋποθέσεων πρέπει να αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, ενώ συμπληρώνει ότι αναμένει την ισχυρή δέσμευση της Λευκωσίας για τις απαιτούμενες ενέργειες.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua στην ανταπόκρισή του αναφέρεται στην απόφαση της Λευκωσίας να προσφύγει στην ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Σκοπός της αίτησης για βοήθεια, προστίθεται, είναι ο περιορισμός των κινδύνων για την κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα λόγω των αρνητικών συνεπειών από την έκθεση του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία.

Η Deutsche Welle μεταδίδει τέλος ότι η ανακοίνωση της Κυβέρνησης με την οποία γνωστοποίησε τη Δευτέρα την πρόθεσή της για προσφυγή στο Μηχανισμό δεν κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά ή στο αν το ποσό της διάσωσης θα χρησιμοποιηθεί για τις τράπεζες ή για τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Βρετανικά ΜΜΕ

Την είδηση της απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης να αποταθεί στο μηχανισμό στήριξης, μεταδίδουν από χθες βράδυ όλα τα Βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι πρόκειται για απότοκο της κρίσης στην Ελλάδα με το BBC να περιγράφει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας ως κλασσική μεταδοτική περίπτωση.

Οι Τράπεζες της Κύπρου, προσθέτει ο οικονομικός συνεργάτης του BBC, έχουν χάσει μεγάλα ποσά από την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα και αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες λόγω των δανείων που παραχώρησαν σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από τη βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου.

Η οικονομική εφημερίδα Financial Times αποκαλύπτει ότι η Βρετανία εξέταζε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει δάνειο στη Κύπρο λόγω των στενών δεσμών των δυο χωρών, όπως γράφει, και υπό το φως της στρατηγικά σημαντικής βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί αλλά τελικά απεφάσισε εναντίον της παραχώρησης δανείου.

Η εφημερίδα επικαλούμενη Κύπριους οικονομολόγους αναφέρει ακόμη ότι η χώρα θα χρειαστεί μέχρι και €10 δισ. λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες από την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος.

Σήμερα προβάλλεται επίσης και η είδηση ότι από χθες οι καταθέσεις 50 χιλιάδων περίπου πελατών της Τράπεζας Κύπρου στο ΗΒ έχουν τεθεί υπό την πλήρη προστασία των βρετανικών αρχών με καταβολή 85 χιλιάδων στερλινών στον καθένα.