You are here

Στέλνουν τα δικά τους μηνύματα οι αγορές

25/04/2019 07:16

Άλλη μια έξοδο στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων κατέγραψε χθες η κυπριακή κυβέρνηση, αντλώντας €1,25 δισ. με δύο ομόλογα 5 ετών (€500 εκ.) και 30 ετών (€750 εκ.) και πληρώνοντας, όμως, ένα από τα πιο ψηλά επιτόκια στην ευρωζώνη.

Η χθεσινή έκδοση θύμισε αρκετά τις προηγούμενες εκδόσεις. 

Πρώτον, το σχετικά ψηλό επιτόκιο και το βελτιωμένο αξιόχρεο της Κύπρου αποτέλεσαν πόλο έλξης για διάφορα ξένα ταμεία, με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι σχεδόν δεκαπλάσια για το πενταετές ομόλογο και εννιαπλάσια για το τριανταετές – συνολικά κοντά στα €11 δισ.

Δεύτερο, το επιτόκιο που θα καταβάλει η Κύπρος είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 0,63% και 2,75%, αντίστοιχα.  Η απόδοση ανήλθε σε 0,67% και 2,84%, αντίστοιχα, αντανακλώντας τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Τρίτον, αν και ένα από τα πιο χαμηλά στην ιστορία της, το επιτόκιο που πληρώνει η Κύπρος είναι ένα από τα πιο ψηλά επιτόκια στην ευρωζώνη.

Η χθεσινή έκδοση πενταετούς ομολόγου και 30ετούς επιτεύχθηκε με δυσμενέστερους όρους από ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και των πλείστων χωρών του νότου.  Η ψαλίδα μεταξύ του κόστους δανεισμού της Κύπρου και άλλων χωρών της ευρυζώνης παραμένει, καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας είναι από τα ψηλότερα στην ευρωζώνη ενώ πέρσι η Κύπρος κατέγραψε και το μεγαλύτερο έλλειμμα λόγω Συνεργατισμού.

Το ύψος του επιτοκίου για το 30-ετές επιτόκιο, είναι το δεύτερο ψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη μετά την Ιταλία (3,63%) που έχει ίδια πιστοληπτική διαβάθμιση.  

Για το πενταετές της Κύπρου, το επιτόκιο είναι 0,65%, πάλι το δεύτερο ψιλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ιταλία (1,57%), αν ληφθούν υπόψιν μόνο τα πενταετή ομόλογα που είναι συγκρίσιμα με αυτό της Κύπρου.

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, χώρες με ψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση δανείζονται συνήθως με πιο χαμηλά επιτόκια.

Στη Γερμανία που έχει πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ, η απόδοση για το πενταετές ομόλογο είναι αρνητική και ανέρχεται στο -0,4 % ενώ για το 30ετές είναι 0,67%.

Η έξοδος της Κύπρου στις αγορές είναι η δεύτερη εντός του 2019.

Πλήρη ικανοποίηση εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για την άντληση €1,25 δισ. από τα δύο ευρωπαϊκά ομόλογα, με αποκλειστικό σκοπό όπως είπε την εξόφληση του συνόλου του ρωσικού δανείου.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός τόνισε τον πολιτικό στόχο των βιώσιμων δημοσίων οικονομικών, απορρίπτοντας παράλληλα τα περί προσπάθειας μείωσης της ρωσικής επιρροής στην Κύπρο.

Με τα νέα ομόλογα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αποπληρώσει μέρος του υπόλοιπου του ρωσικού δανείου, που υπολογίζεται στα €1,6 δισ.  Το επιτόκιο στο ρωσικό δάνειο είναι 2,5%, δηλαδή χαμηλότερο από το ύψος του τριανταετούς ομολόγου που εκδόθηκε χθες.

Της Γεωργίας Χαννή