You are here

Στη βουλή ταμείο για αποζημιώσεις

30/10/2017 06:16
Ξεκινά σήμερα στην επιτροπή οικονομικών της βουλής η συζήτηση για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και της Συμμαχίας Πολιτών που αφορά την ίδρυση εθνικού ταμείου αποζημίωσης και κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της επιτροπής οικονομικών, η ίδρυση του ταμείου αφορά τη χρηματοδότηση ή την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων στη Δημοκρατία, τη σταδιακή αποζημίωση των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που απώλεσαν καταθέσεις πέραν των €100 χιλ., των καταθετών της Τρ. Κύπρου των οποίων οι καταθέσεις μετατράπηκαν σε μετοχικό κεφάλαιο, των κατόχων αξιογράφων των δύο τραπεζών και των μετόχων της Τρ. Κύπρου που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων κατά την 25η Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, οι πόροι του ταμείου προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα, χρεόγραφα ή μερίδια οργανισμού συλλογικών επενδύσεων και άλλους τίτλους αξιών που εκδίδει και πωλεί το ταμείο, από συνεισφορά του κράτους και από έσοδα που ενδέχεται να προκύψουν από επαναπατρισμό κεφαλαίων ή και νομοθεσιών που προνοούν την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και επενδύσεων.


Παράλληλα, πόροι θα προέρχονται από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων και άλλων τίτλων, από κρατική περιουσία που το κράτος επιθυμεί να μεταβιβάσει προς όφελος του ταμείου, από δωρεές ή εισφορές προς το ταμείο, από έσοδα τόκων και μερισμάτων και από άλλες πηγές και νόμιμες δραστηριότητες.

Η διαχείριση του ταμείου προτείνεται να ανατεθεί σε εννιαμελή επιτροπή διαχείρισης που θα αποτελείται από τον πρόεδρο και οκτώ μέλη που θα διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο για πενταετή θητεία, μετά από εισήγηση του υπουργού και έγκριση της επιτροπής οικονομικών.

Γ.Χ.